Sernik straciatella na zimno


Składniki:

Sernik straciatella na zimno 1 kg sera z naturalną wanilią
1 łyżka czubata cukru pudru
150 g płatków czekoladowych albo tyle samo gorzkiej i deserowej czekolady pół na pół
2 łyżki esenscji waniliowej
12 listków żelatyny w płatkach

kilka okrągłych biszkoptów
łezki z czekolady albo gorzka czekolada


Sposób przygotowania:

Do miseczki nalewamy troszkę zimnej wody i wkładamy pojedyńczo płatki żelatyny.
Gdy zmiękną dobrze je odciskamy i wkładamy do garnuszka w którym podgrzewamy około 100 ml wody - gdy woda sie prawie gotuje to wyłączamy i mieszamy aż się żelatyna rozpuści. Studziny lekko.

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami - możecie je dosłownie na chwilę namoczyć w mleku lub jakimś alkoholu.

W misce robota ubijamy ser z esenscją waniliową i cukrem pudrem. Wlewamy żelatynę i wsypujemy płatki czekoladowe.

Mieszamy by żelatyna się połączyła z serem. Masę serowo-czekoladową wylewamy na biszkopty i wyrównujemy wierzch.

Posypujemy łezkami z czekolady albo ścieramy gorzką czekoladę. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny by sernik stężał.



Sernik ten to prezent dla Mojego Synusia Amadeuszka który ma dzisiaj imieniny :)

Wszystkiego najlepszego Synku :* zdrowia i spełnienia marzeń. Życzę Ci Kochanie byś był szczęśliwym człowiekiem :)

I wszelkie smutki i troski uciekają w siną dal gdy widzę uśmiech na twarzy Amadiego i słyszę:
"- Jesteś Kochana Mamusiu :* Dziękuję za serniczek :)"

A sernik wyszedł pyszny nie za słodki taki w sam raz. Robi się go dosłownie w 10 minut ;) nie licząc czasu spędzonego w lodówce :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne