Sernik straciatella na zimnoSkładniki: 1 kg sera z naturalną wanilią 1 łyżka czubata cukru pudru 150 g płatków czekoladowych albo tyle samo gorzkiej i deserowej czekolady pół na pół 2 łyżki esenscji waniliowej 12 listków żelatyny w płatkach kilka okrągłych biszkoptów łezki z czekolady albo gorzka czekolada |
Sposób przygotowania: Do miseczki nalewamy troszkę zimnej wody i wkładamy pojedyńczo płatki żelatyny. Gdy zmiękną dobrze je odciskamy i wkładamy do garnuszka w którym podgrzewamy około 100 ml wody - gdy woda sie prawie gotuje to wyłączamy i mieszamy aż się żelatyna rozpuści. Studziny lekko. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami - możecie je dosłownie na chwilę namoczyć w mleku lub jakimś alkoholu. W misce robota ubijamy ser z esenscją waniliową i cukrem pudrem. Wlewamy żelatynę i wsypujemy płatki czekoladowe. Mieszamy by żelatyna się połączyła z serem. Masę serowo-czekoladową wylewamy na biszkopty i wyrównujemy wierzch. Posypujemy łezkami z czekolady albo ścieramy gorzką czekoladę. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny by sernik stężał. Sernik ten to prezent dla Mojego Synusia Amadeuszka który ma dzisiaj imieniny :) Wszystkiego najlepszego Synku :* zdrowia i spełnienia marzeń. Życzę Ci Kochanie byś był szczęśliwym człowiekiem :) I wszelkie smutki i troski uciekają w siną dal gdy widzę uśmiech na twarzy Amadiego i słyszę: "- Jesteś Kochana Mamusiu :* Dziękuję za serniczek :)" A sernik wyszedł pyszny nie za słodki taki w sam raz. Robi się go dosłownie w 10 minut ;) nie licząc czasu spędzonego w lodówce :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne