Papryka marynowana lekko ostra w klimacie reggae


Składniki:

Papryka marynowana lekko ostra w klimacie reggae 8-9 czerwonych papryk
4 żółte papryki
3 zielone papryki
chodzi o to by żółtej i zielonej papryki objętościowo było tyle samo a czerwonej dwa razy tyle co w/w razem wzięte

Zalewa:
8 szklanek wody
2 szkalnki octu 10% - niepełne
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka soli

Do każdego słoika:
1/2 małego listka laurowego
1 ziele angielskie
3 ziarenka pieprzu zielonego
połowa z 1/4 łyżeczki gorczycy
około 1 cm kawałeczek suszonego chili - ja mam takie w paseczkach grubości 0,5 cm
3 plasterki czosnku


Sposób przygotowania:

Składniki zalewy zagotowujemy by cukier sie całkowicie rozpuścił.
Wkładamy dodatki do każdego słoika a papryki kroimy w kawałki takie jakie lubimy.

Układamy paprykę w słoikach - 1/4 objetości zieloną tyle samo żóltej i 1/2 objętości czerwonej. Zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy około 5-7 minut.

Gorące słoiki stawiamy na zakrętach i zostawiamy do ostygnięcia.

Z podanej ilości składników wyszło mi 10 słoiczków po 350 ml.



Lubię marynowaną parykę i w tym roku postanowiłam zrobić taką kolorową - od razu mi sie skojarzyła z klimatem reggae - ale postanowiłam ją lekko podkręcić ;)

Dodałam suszone chili i czosnek by była bardziej ostra i wyrazista w smaku - mam nadzieję, że będzie dobra.

Paprykę marynowaną lekko ostrą w klimacie reggae zgłaszam do akcji "Paprykujemy...3" którą prowadzi Shinju z bloga www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com...




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne