Papryka marynowana lekko ostra w klimacie reggaeSkładniki: 8-9 czerwonych papryk 4 żółte papryki 3 zielone papryki chodzi o to by żółtej i zielonej papryki objętościowo było tyle samo a czerwonej dwa razy tyle co w/w razem wzięte Zalewa: 8 szklanek wody 2 szkalnki octu 10% - niepełne 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka soli Do każdego słoika: 1/2 małego listka laurowego 1 ziele angielskie 3 ziarenka pieprzu zielonego połowa z 1/4 łyżeczki gorczycy około 1 cm kawałeczek suszonego chili - ja mam takie w paseczkach grubości 0,5 cm 3 plasterki czosnku |
Sposób przygotowania: Składniki zalewy zagotowujemy by cukier sie całkowicie rozpuścił. Wkładamy dodatki do każdego słoika a papryki kroimy w kawałki takie jakie lubimy. Układamy paprykę w słoikach - 1/4 objetości zieloną tyle samo żóltej i 1/2 objętości czerwonej. Zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy około 5-7 minut. Gorące słoiki stawiamy na zakrętach i zostawiamy do ostygnięcia. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 słoiczków po 350 ml. Lubię marynowaną parykę i w tym roku postanowiłam zrobić taką kolorową - od razu mi sie skojarzyła z klimatem reggae - ale postanowiłam ją lekko podkręcić ;) Dodałam suszone chili i czosnek by była bardziej ostra i wyrazista w smaku - mam nadzieję, że będzie dobra. Paprykę marynowaną lekko ostrą w klimacie reggae zgłaszam do akcji "Paprykujemy...3" którą prowadzi Shinju z bloga www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne