Tadżin z szynki z marchewką


Składniki:

700 g mięsa z szynki
1/2 łyżki domowej vegety
1/4 marynowanej cytryny
sól, pieprz
2 łyżki mąki

2 marchewki
1 cebula
1 puszka pomidorów
3 listki laurowe
3-4 ziela angielskie
odrobina cynamonu
orobina nut meg tureckiej gałki muszkatołowej


Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Doprawiamy domową vegetą, solą, pieprzem i dodajemy drobniutko pokrojoną marynowanę cytrynę.
Mieszamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Marchewkę kroimy w plastreki a cebulę w półtalarki. Obsmażamy w garnku a następnie dodajemy puszkę pomidorów. Mieszamy i chwilę razem gotujemy.

Wrzucamy mięso obsypane mąką, zalewamy wodą tak by przykryła mięso.
Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, cynamon i nut meg.

Gotujemy od czasu do czasu zaglądając i mieszając tadźin - mięso powinno być miękie a sos zgęstnieć. Gdyby sosu było za mało możecie dolać trochę wody.

Tadżin z szynki podajemy z ryżem.



Tadżin to danie z kuchni marokańskiej przeważnie przgotowywane z jagnięciny z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw a podaje się je z kaszką kus-kus. Robi się w takim specjalnym naczyniu - które jest na mojej liście must have ;)

Moje tadżin jest wariacją na temat tej potrawy a podałam je z ryżem.

Mięsko wyszło bardzo soczyste, aromatyczne i muszę Wam powiedzieć, że bardzo mi smakowało.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne