Tadżin z szynki z marchewkąSkładniki: 700 g mięsa z szynki 1/2 łyżki domowej vegety 1/4 marynowanej cytryny sól, pieprz 2 łyżki mąki 2 marchewki 1 cebula 1 puszka pomidorów 3 listki laurowe 3-4 ziela angielskie odrobina cynamonu orobina nut meg tureckiej gałki muszkatołowej |
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Doprawiamy domową vegetą, solą, pieprzem i dodajemy drobniutko pokrojoną marynowanę cytrynę. Mieszamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Marchewkę kroimy w plastreki a cebulę w półtalarki. Obsmażamy w garnku a następnie dodajemy puszkę pomidorów. Mieszamy i chwilę razem gotujemy. Wrzucamy mięso obsypane mąką, zalewamy wodą tak by przykryła mięso. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, cynamon i nut meg. Gotujemy od czasu do czasu zaglądając i mieszając tadźin - mięso powinno być miękie a sos zgęstnieć. Gdyby sosu było za mało możecie dolać trochę wody. Tadżin z szynki podajemy z ryżem. Tadżin to danie z kuchni marokańskiej przeważnie przgotowywane z jagnięciny z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw a podaje się je z kaszką kus-kus. Robi się w takim specjalnym naczyniu - które jest na mojej liście must have ;) Moje tadżin jest wariacją na temat tej potrawy a podałam je z ryżem. Mięsko wyszło bardzo soczyste, aromatyczne i muszę Wam powiedzieć, że bardzo mi smakowało. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne