Chleb wieloziarnisty na drożdżach na Dzień Chleba i ...Składniki: 40 g drożdży świeżych 900 ml ciepłej wody 900 g maki pszennej 1 szkalnka otrąb albo 3/4 szklanki mąki razowej 1 szkalnka ziaren - ja dałam sezam, siemie lniane, słonecznik i dynię 2 łyżki soli 2 łyzki cukru 1 jajko roztrzepane |
Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. W dużej misce łączym,y pozostałe suche składniki i robimy dołek w który wlewamy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut a następnie dokładnie mieszamy. Ciasto będzie klejące i luźne ale takie ma być. Osdtawiamy ponownie na 15 minut. Przekładamy do nasmarowanych keksówek tak do 2/3 wysokości foremki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - choć gdy będę piekła ten chleb następnym razem to odstawię go na dłużej by uniknąć pęknięcia bochenków podczas pieczenia. Górę smarujemy jajkiem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około godzinę. Studzimy na kratce. Dzisiaj obchodzony jest World Bread Day 2012 jak co roku ludzie z całego świata pieką w tym dniu chleb. Akcję organizuje Zorra z bloga http://kochtopf.twoday.net... Mąka, sól, drożdże, jakieś dodatki w postaci ziaren i otrzymujemy cudo, cudo jakim jest chleb. Uwielbiam piec chleb, zagniatać ciasto, wąchać je, uwielbiam zapach zakwasu, uwielbiam formować bochenki choć jeszcze dużo nauki przede mną ;). Gdy piekłam ten chleb zamknęłam oczy i upajałam się zapachem, zapachem którego tak mi brakowało w domu, aromatem pieczonego chleba. Przepis na ten chleb znalazłam u Princes z bloga www.eksperymentalnie.blogspot. To szybki w przygotowaniu chleb o średniej wielkości dziurkach i dodam że bardzo smaczny. Ale ten chleb upiekłam też na pewne spotkanie którym jestem bardzo podeksytowana :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne