Chleb wieloziarnisty na drożdżach na Dzień Chleba i ...


Składniki:

40 g drożdży świeżych
900 ml ciepłej wody
900 g maki pszennej
1 szkalnka otrąb albo 3/4 szklanki mąki razowej
1 szkalnka ziaren - ja dałam sezam, siemie lniane, słonecznik i dynię
2 łyżki soli
2 łyzki cukru

1 jajko roztrzepane


Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie.
W dużej misce łączym,y pozostałe suche składniki i robimy dołek w który wlewamy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut a następnie dokładnie mieszamy.

Ciasto będzie klejące i luźne ale takie ma być. Osdtawiamy ponownie na 15 minut.

Przekładamy do nasmarowanych keksówek tak do 2/3 wysokości foremki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - choć gdy będę piekła ten chleb następnym razem to odstawię go na dłużej by uniknąć pęknięcia bochenków podczas pieczenia.
Górę smarujemy jajkiem i posypujemy ziarenkami.

Pieczemy w temperaturze 180'C przez około godzinę. Studzimy na kratce.



Dzisiaj obchodzony jest World Bread Day 2012 jak co roku ludzie z całego świata pieką w tym dniu chleb. Akcję organizuje Zorra z bloga http://kochtopf.twoday.net...

Mąka, sól, drożdże, jakieś dodatki w postaci ziaren i otrzymujemy cudo, cudo jakim jest chleb.

Uwielbiam piec chleb, zagniatać ciasto, wąchać je, uwielbiam zapach zakwasu, uwielbiam formować bochenki choć jeszcze dużo nauki przede mną ;).

Gdy piekłam ten chleb zamknęłam oczy i upajałam się zapachem, zapachem którego tak mi brakowało w domu, aromatem pieczonego chleba.

Przepis na ten chleb znalazłam u Princes z bloga www.eksperymentalnie.blogspot. To szybki w przygotowaniu chleb o średniej wielkości dziurkach i dodam że bardzo smaczny.

Ale ten chleb upiekłam też na pewne spotkanie którym jestem bardzo podeksytowana :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne