Krem z dyniSkładniki: 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę 2 ziemniaki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 plastter grubośći 1 cm selera 1 listek laurowy 2 ziela angielskie gałka muszkatołowa sól, pieprz oliwa z oliwek prażona cebulka |
Sposób przygotowania: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak 2 cm ponad ich poziom. Dodajemy listek laurowy i ziele. Gotujemy do miękkości warzyw a nastepnie miksujemy. Doprawiuamy solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i oliwą z oliwek - ja wlałam jej tak z 3 łyżki. Nalewamy krem do miseczek i posypujemy prażoną cebulką. Uwielbiam dynię i gdy tylko zaczynją się pojawiać na straganach kupuję je nałogowo. Udało mi się w tym roku kupić dynię hokaido i makaronową oraz dynię Kamo Kamo a może jest to Tonda Padana - wszystkie te dynie wylądowały w piwnicy na zimę :) A wszystko dzięki pewnej Pani która posida swoje gospodarstwo rolne i jest fanką dyni - to właśnie u Niej kupowałam te ostre zielone paryczki. Krem z dyni wyszedł przepyszny a chrupiąca cebulka pasuje idealnie przełamując aksamitną konsystencję kremu. Krem z dyni jest moją pierwszą - ale nie ostatnią - propozycją na coroczny Festiwal Dyni który organizuje Beatka z bloga www.beawkuchni.com. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne