Krem z dyni


Składniki:

Krem z dyni 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
2 ziemniaki
1 duża marchew
1 pietruszka
1 plastter grubośći 1 cm selera
1 listek laurowy
2 ziela angielskie

gałka muszkatołowa
sól, pieprz
oliwa z oliwek
prażona cebulka


Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak 2 cm ponad ich poziom. Dodajemy listek laurowy i ziele.
Gotujemy do miękkości warzyw a nastepnie miksujemy.

Doprawiuamy solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i oliwą z oliwek - ja wlałam jej tak z 3 łyżki.

Nalewamy krem do miseczek i posypujemy prażoną cebulką.



Uwielbiam dynię i gdy tylko zaczynją się pojawiać na straganach kupuję je nałogowo.

Udało mi się w tym roku kupić dynię hokaido i makaronową oraz dynię Kamo Kamo a może jest to Tonda Padana - wszystkie te dynie wylądowały w piwnicy na zimę :)

A wszystko dzięki pewnej Pani która posida swoje gospodarstwo rolne i jest fanką dyni - to właśnie u Niej kupowałam te ostre zielone paryczki.

Krem z dyni wyszedł przepyszny a chrupiąca cebulka pasuje idealnie przełamując aksamitną konsystencję kremu.

Krem z dyni jest moją pierwszą - ale nie ostatnią - propozycją na coroczny Festiwal Dyni który organizuje Beatka z bloga www.beawkuchni.com.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne