Muffinki z gruszkami i żurawiną oraz cynamonową kruszoną


Składniki:

Mokre składniki:
2 jajka
240 ml mleka
100 g stopionego i przestudzonego masła

Suche składniki:
300 g mąki
50 g brązowego cukru
50 g zwykłego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli

Kruszonka:
50 g masła
75 g mąki
4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

2 gruszki
2 czubate łyżki suszonej żurawiny


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy kruszonkę łącząc składniki i wkładamy ją na czas przygotowania muffinek do lodówki.
W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki a w drugiej mokre.
Obieramy gruszki i kroimy je w kostkę.
Nagrzewamy piekarnik do 200'C.

Wlewamy płyn do suchych składników, wsypujemy gruszki i żurawinę.
Mieszamy tylko do połączenia się składników - ciasto ma być grudkowate.

Wkładamy papilotki na blachę do muffinek. Nakładamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Na każdą muffinkę nakładamy kruszonkę.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.



No w końcu sie udało mi upiec te muffinki - przymierzałam się do nich chyba z dwa tygodnie. A to czasu zabrakło a to gruszki zostały zjedzone ale w końcu są :)

I bardzo dobrze, że się pojawiły na moim stole bo są wybornie pyszne - pachnące cynamonem, mięciutkie, nie za słodkie i z pyszną chrupiącą kruszonką na górze.
Kawałki gruszek i żurawina nadają im soczystości - choć na zdjęciu ich wcale nie widać ;)

Przepis znalazłam na blogu madlene17 www.only-my-simple-kitchen.blogspo... ale dodałam jeszcze od siebie suszonej żurawiny.







[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne