Muffinki z gruszkami i żurawiną oraz cynamonową kruszonąSkładniki: Mokre składniki: 2 jajka 240 ml mleka 100 g stopionego i przestudzonego masła Suche składniki: 300 g mąki 50 g brązowego cukru 50 g zwykłego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli Kruszonka: 50 g masła 75 g mąki 4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 gruszki 2 czubate łyżki suszonej żurawiny |
Sposób przygotowania: Przygotowujemy kruszonkę łącząc składniki i wkładamy ją na czas przygotowania muffinek do lodówki. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki a w drugiej mokre. Obieramy gruszki i kroimy je w kostkę. Nagrzewamy piekarnik do 200'C. Wlewamy płyn do suchych składników, wsypujemy gruszki i żurawinę. Mieszamy tylko do połączenia się składników - ciasto ma być grudkowate. Wkładamy papilotki na blachę do muffinek. Nakładamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Na każdą muffinkę nakładamy kruszonkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. No w końcu sie udało mi upiec te muffinki - przymierzałam się do nich chyba z dwa tygodnie. A to czasu zabrakło a to gruszki zostały zjedzone ale w końcu są :) I bardzo dobrze, że się pojawiły na moim stole bo są wybornie pyszne - pachnące cynamonem, mięciutkie, nie za słodkie i z pyszną chrupiącą kruszonką na górze. Kawałki gruszek i żurawina nadają im soczystości - choć na zdjęciu ich wcale nie widać ;) Przepis znalazłam na blogu madlene17 www.only-my-simple-kitchen.blogspo... ale dodałam jeszcze od siebie suszonej żurawiny. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne