Pieczona dorada


Składniki:

Pieczona dorada 1 świeża dorada
1 łyżeczka domowej przyprawy do ryb
www.ewelosa.pl/?przepisy,7,18,w,00...
sól
skórka z cytryny - kilka zestów
1 plasterek cytryny
2 listki suszonej limonki kaffir
kilka płatków masła


Sposób przygotowania:

Rybę nacinamy pod skosem w dwóch miejscach i posypujemy przyprawą do ryb, solą i skórką z cytryny z dwóch stron.

W nacięcia wkładamy listki limonki kaffir oraz płatki masła. Do środka ryby wkładamy plasterek cytryny.

Folię spryskujemy oliwą i układamy na niej doradę. Zawijamy rybę tworząc kopertę.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy 15 minut. Po tym czasie rozwijamy folię i dopiekamy rybę. Ja piekłam swoją około 25 minut.
Przekładamy na talerz razem z folią i podajemy z cząstkami cytryny.



Lubię ryby ale nie wiem nawet dlaczego mało ich jadam - gdy zobaczyłam świeżą doradę w sklepie bez chwili zastanowienia kupiłam dwie sztuki.

Ryba ta występuje w Morzu Śródziemnym oraz pasie wód przybrzeżnych środkowej części wschodniego Oceanu Atlantyckiego.

Postanowiłam zrobić ją pieczoną w folii z dodatkiem limonki kaffir i cytryny.
Wyszła pyszna mój Synuś zjadł całą ale wcześniej stwierdził, że wygląda jak pirania i coś w tym jest bo ma malutkie ostre zęby i pysk podobny właśnie do pirani.

Dorada ma białe mięso, jest słodkawa w smaku i bardzo delikatna a ości łatwo odchodzą.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne