Bułki z pesto i parmezanem


Składniki:

Ciasto:
350 g mąki chlebowej
1 łyżka oliwy
25 g drożdży świeżych albo 7 g suszonych
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody

pesto z bazylii
pesto z suszonych pomidorów
starty parmezan


Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie a następnie wlewamy do sypkich składników. Wyrabiamy ciasto które powinno być elastyczne.
Ostawiamy przykryte ściereczką na godzinę by wyrosło.

Wałkujemy ciasto na prostokąt grubości około 1/2 cm. Smarujemy równomiernie dwoa rodzajami pesto i posypujemy parmezanem.

Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na kawałki grubości 2 cm. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia
albo wysmarowanej olejem.

Pieczemy w temperaturze 180'C przez 30 minut. Studzimy na kratce.



Bardzo lubię pesto pod każdą postacią - najczęściej jem je z makaronem i startym parmezanem.

U houseofcolours z bloga www.halfhourcook.blox.pl... zobaczyłam bułeczki z pesto i parmezanem. Jak się pewnie domyślacie szybko przystąpiłam do ich pieczenia.

Bułki z pesto i parmezanem są wyśmienite i mega pyszne - świetne na ciepło ale także na zimno.

Zapach jaki się unosi w domu gdy bułeczki sa w piekarniku jest niebiański - ciepłe ciasto drożdżowe które samo w sobie pachnie obłędnie oraz pesto z parmezanem. Ahhhh... :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne