Bułki z pesto i parmezanemSkładniki: Ciasto: 350 g mąki chlebowej 1 łyżka oliwy 25 g drożdży świeżych albo 7 g suszonych 1 łyżeczka soli 300 ml ciepłej wody pesto z bazylii pesto z suszonych pomidorów starty parmezan |
Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w wodzie a następnie wlewamy do sypkich składników. Wyrabiamy ciasto które powinno być elastyczne. Ostawiamy przykryte ściereczką na godzinę by wyrosło. Wałkujemy ciasto na prostokąt grubości około 1/2 cm. Smarujemy równomiernie dwoa rodzajami pesto i posypujemy parmezanem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na kawałki grubości 2 cm. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej olejem. Pieczemy w temperaturze 180'C przez 30 minut. Studzimy na kratce. Bardzo lubię pesto pod każdą postacią - najczęściej jem je z makaronem i startym parmezanem. U houseofcolours z bloga www.halfhourcook.blox.pl... zobaczyłam bułeczki z pesto i parmezanem. Jak się pewnie domyślacie szybko przystąpiłam do ich pieczenia. Bułki z pesto i parmezanem są wyśmienite i mega pyszne - świetne na ciepło ale także na zimno. Zapach jaki się unosi w domu gdy bułeczki sa w piekarniku jest niebiański - ciepłe ciasto drożdżowe które samo w sobie pachnie obłędnie oraz pesto z parmezanem. Ahhhh... :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne