Pierogi ze szpinakiem i białym serem


Składniki:

1/2 porcji ciasta na pierogi
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,05,w,00...

Farsz:
3 duże garście świeżego szpinaku
1 mała cebulka
1 duży ząbek czosnku
60 g białego sera
2 łyżki masła
sól
pieprz
cukier
świeżo starta gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i obie rzeczy podsmażamy na maśle. Dodajemy odrobine cukru by cebula się skarmelizowała.

Szpinak kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podsmażamy aż zmniejszy objętość - około 5 minut.

Studzimy zawartość patelni i dodajemy pokruszony biały ser. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Wałkujemy ciasto, wycinamy kółeczka i nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi pierogów i gotujemy w osolonej wodzie.
Podajemy z podsmażoną na maśle cebulką.



Wiele osób nie jada szpinaku a szkoda bo jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera bardzo dużo żelaza, witaminę C oraz jest bogate w: sód, magnez, potas, wapń, fluor, czy karoten.

Panuje powszechna opinia iż szpinak jest udręką najmłodszych mój Synuś natomiast uwielbia szpinak pod każdą postacią.

Sądzę, iż sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu tego warzywa. Doprawieniu go dość solidnie gdyż nie ma nic gorszego niż szpinak smakujący trawą;)

Pierogi ze szpinakiem i białym serem zawierają dwa produkty których dzieci zazwyczaj nie jedzą ale podane w ten sposób szybciutko znikają z talerza:)



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne