Pierogi ze szpinakiem i białym seremSkładniki: 1/2 porcji ciasta na pierogi www.ewelosa.pl/?przepisy,0,05,w,00... Farsz: 3 duże garście świeżego szpinaku 1 mała cebulka 1 duży ząbek czosnku 60 g białego sera 2 łyżki masła sól pieprz cukier świeżo starta gałka muszkatołowa |
Sposób przygotowania: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i obie rzeczy podsmażamy na maśle. Dodajemy odrobine cukru by cebula się skarmelizowała. Szpinak kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podsmażamy aż zmniejszy objętość - około 5 minut. Studzimy zawartość patelni i dodajemy pokruszony biały ser. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Wałkujemy ciasto, wycinamy kółeczka i nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi pierogów i gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną na maśle cebulką. Wiele osób nie jada szpinaku a szkoda bo jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera bardzo dużo żelaza, witaminę C oraz jest bogate w: sód, magnez, potas, wapń, fluor, czy karoten. Panuje powszechna opinia iż szpinak jest udręką najmłodszych mój Synuś natomiast uwielbia szpinak pod każdą postacią. Sądzę, iż sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu tego warzywa. Doprawieniu go dość solidnie gdyż nie ma nic gorszego niż szpinak smakujący trawą;) Pierogi ze szpinakiem i białym serem zawierają dwa produkty których dzieci zazwyczaj nie jedzą ale podane w ten sposób szybciutko znikają z talerza:) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne