Udka BBQSkładniki: 3 udka z kurczaka Marynata: 2 łyżki oliwy carotino 2 łyżeczki przyprawy BBQ 1 łyżeczka soli ziołowej 1 łyżeczka domowej przyprawy do kurczaka 4 marchewki 8 ziemniaków sól, pieprz przyprawa do ziemniaków - ja używam podlaskiej przyprawy do ziemniaków olej |
Sposób przygotowania: Udka myjemy i oszuszamy. Składniki marynaty łączymy w miseczce i smarujemy nią mięso. Dokładnie nacieramy udka i wkładamy przykryte na noc do lodówki. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki a obrane ziemniaki w plasterki grubości 1/2 cm. Wkładamy warzywa do brytfanki i posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem, przyprawą do ziemniaków oraz polewamy olejem albo oliwą. Całość dokładnie mieszamy dłońmi. Na górę układamy udka, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Ustawiamy tempereturę 170'C i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy kolejne 25-30 minut. W tym czasie obracamy mięso by się równomiernie zrumieniło. Bardzo lubię takie dania które praktycznie "same" się robią a jak są to udka z kurczaka to jestem podwójnie zadowolona. Ziemniaki i marchewka pieczone razem z udkami przechodzą aromatem udek i są pyszne. Mięso wyszło mięciutkie, pachnące i soczyste. Przygotowując te udka improwizowałam - jak już się przekonałam nie raz taka improwizacja okazuje się strzałem w dziesiątkę więc zapisywałam co dodawałam. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne