Udka BBQ


Składniki:

Udka BBQ 3 udka z kurczaka

Marynata:
2 łyżki oliwy carotino
2 łyżeczki przyprawy BBQ
1 łyżeczka soli ziołowej
1 łyżeczka domowej przyprawy do kurczaka

4 marchewki
8 ziemniaków
sól, pieprz
przyprawa do ziemniaków - ja używam podlaskiej przyprawy do ziemniaków
olej


Sposób przygotowania:

Udka myjemy i oszuszamy. Składniki marynaty łączymy w miseczce i smarujemy nią mięso. Dokładnie nacieramy udka i wkładamy przykryte na noc do lodówki.

Marchewkę obieramy i kroimy w słupki a obrane ziemniaki w plasterki grubości 1/2 cm. Wkładamy warzywa do brytfanki i posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem, przyprawą do ziemniaków oraz polewamy olejem albo oliwą. Całość dokładnie mieszamy dłońmi.

Na górę układamy udka, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Ustawiamy tempereturę 170'C i pieczemy około 30 minut.

Po tym czasie zdejmujemy folię, obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy kolejne 25-30 minut. W tym czasie obracamy mięso by się równomiernie zrumieniło.



Bardzo lubię takie dania które praktycznie "same" się robią a jak są to udka z kurczaka to jestem podwójnie zadowolona.

Ziemniaki i marchewka pieczone razem z udkami przechodzą aromatem udek i są pyszne. Mięso wyszło mięciutkie, pachnące i soczyste.

Przygotowując te udka improwizowałam - jak już się przekonałam nie raz taka improwizacja okazuje się strzałem w dziesiątkę więc zapisywałam co dodawałam.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne