Karmelizowana dynia z świeżym tymiankiem


Składniki:

dynia - ilość wg. upodobań u mnie około 500g
sól
pieprz
nutmeg - turecka gałka muszkatołowa
pieprz cayenne
odrobina cukru brązowego
oliwa z oliwek
1 łyżka masła

świeży tymianek zwykły i cytrynowy


Sposób przygotowania:

Dynię obieramy i kroimy na kawałki grubości do 1 cm. Wrzucamy do brytfanki, polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy pieprzami, gałką i solimy.

Układamy jedną warstwą i dodajemy masło - ja kładłam dłońmi na dynię. Posypujemy świeżymi tymiankami, cukrem brązowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy dynię około 30 minut.



Przepis na karmelizowaną dynię ze świeżym tymiankiem zanotowałam oglądając jakiś kulinarny program na Kuchnia+.

Dynia była bardzo dobra choć teraz już wiem, że lepsze są do tego dania dynie które mają bardziej zwarty miąższ.

Najbardziej mi smakowały te kawałeczki które się przypiekły na brązowo, dynia i świeży tymianek bardzo do siebie pasują - od siebie dodałam jeszcze pieprzu cayenne i nutmeg.

To moja druga propozycja na coroczny Festiwal Dyni który organizuje Beatka z bloga www.beawkuchni.com.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne