Dynia w occie


Składniki:

Dynia w occie 2600 g dyni - waga przed obraniem

Zalewa:
1 szklanka octu 10% + 2 łyżki
15-16 sztuk goździków
5 ziaren ziela angielskiego
10-15 czubatych łyżek cukru - ja dałam 13
5 szklanek wody
kawałek laski cynamonu - ja dałam taki 5 cm

2 łyżki soli
4 szklanki wody


Sposób przygotowania:

Dynię obieramy i kroimy na kawałki jakie lubimy.
Zagotowujemy 4 szklanki wody z solą, wrzucamy dynię i gdy się zagotuje od razu ją wyjmujemy. Układamy w słoikach.

Zagotowujemy zalewę z wszystkimi dodatkami i gorącą zalewamy dynię - wcześniej wyjmujemy goździki i cynamon gdyż goździki sprawiają, że dynia ciemnieje w słoiku.

Zakręcamy słoiki, ustawiamy do góry dnem, przykrywamy i zostawiamy by ostygły.



Pierwszy raz zrobiłam dynię w occie - lubię dynię i mam nadzieję, że ta mi posmakuje. Ale by ją spróbować muszę poczekać by się dobrze przegryzły smaki.

Przepis znalazłam na stronie www.wielkiezarcie.com... a jego autorką jest niebieska-różyczka.

To moja trzecia i zarazem ostatnia propozycja na coroczny Festiwal Dyni który organizuje Beatka z bloga www.beawkuchni.com.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne