Dynia w occieSkładniki: 2600 g dyni - waga przed obraniem Zalewa: 1 szklanka octu 10% + 2 łyżki 15-16 sztuk goździków 5 ziaren ziela angielskiego 10-15 czubatych łyżek cukru - ja dałam 13 5 szklanek wody kawałek laski cynamonu - ja dałam taki 5 cm 2 łyżki soli 4 szklanki wody |
Sposób przygotowania: Dynię obieramy i kroimy na kawałki jakie lubimy. Zagotowujemy 4 szklanki wody z solą, wrzucamy dynię i gdy się zagotuje od razu ją wyjmujemy. Układamy w słoikach. Zagotowujemy zalewę z wszystkimi dodatkami i gorącą zalewamy dynię - wcześniej wyjmujemy goździki i cynamon gdyż goździki sprawiają, że dynia ciemnieje w słoiku. Zakręcamy słoiki, ustawiamy do góry dnem, przykrywamy i zostawiamy by ostygły. Pierwszy raz zrobiłam dynię w occie - lubię dynię i mam nadzieję, że ta mi posmakuje. Ale by ją spróbować muszę poczekać by się dobrze przegryzły smaki. Przepis znalazłam na stronie www.wielkiezarcie.com... a jego autorką jest niebieska-różyczka. To moja trzecia i zarazem ostatnia propozycja na coroczny Festiwal Dyni który organizuje Beatka z bloga www.beawkuchni.com. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne