Brukselka z boczkiemSkładniki: 250 g brukselki 100 g boczku 1 łyżka masła 1 łyżeczka musztardy dijon chlust nalewki z orzechów laskowych albo masali sól pieprz świeżo zmielony kilka listków szałwi |
Sposób przygotowania: Brukselkę myjemy i oszuszamy - większe główki nacinamy od spodu na krzyż, by się nam równomiernie ugotowały z tymi mniejszymi. Wrzucamy do osolonej wody i lekko obgotowujemy - tak by były chrupiące. Odcedzamy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, wlewamy nalewkę i odparowujemy. Dodajemy masło, szałwię oraz musztardę. Wrzucamy brukselki i chwilę razem smażymy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą - tylko ostrożnie gdyż boczek jest słony. Z brukselką to jest tak że albo sie ją uwielbia albo nienawidzi ;). Ja należę do grupy lubiącej zresztą mój synuś też ją lubi czym wprawia w osłupienie panie sprzedające warzywa jak mówi: - Mamo kup kapustki :D Robiąc brukselkę wzorowałam się przepisem Nigelli Lawson na brukselkę z panczetą - ona dodawała tam jeszcze kasztany oraz całość posypała natka pietruszki o czym ja zapomniałam ;) Ale tak sobie myślę iż z orzechami też taka brukselka by była pyszna. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne