Brukselka z boczkiem


Składniki:

Brukselka z boczkiem 250 g brukselki
100 g boczku
1 łyżka masła
1 łyżeczka musztardy dijon
chlust nalewki z orzechów laskowych albo masali
sól
pieprz świeżo zmielony
kilka listków szałwi


Sposób przygotowania:

Brukselkę myjemy i oszuszamy - większe główki nacinamy od spodu na krzyż, by się nam równomiernie ugotowały z tymi mniejszymi.

Wrzucamy do osolonej wody i lekko obgotowujemy - tak by były chrupiące. Odcedzamy.

Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, wlewamy nalewkę i odparowujemy. Dodajemy masło, szałwię oraz musztardę.

Wrzucamy brukselki i chwilę razem smażymy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą - tylko ostrożnie gdyż boczek jest słony.



Z brukselką to jest tak że albo sie ją uwielbia albo nienawidzi ;). Ja należę do grupy lubiącej zresztą mój synuś też ją lubi czym wprawia w osłupienie panie sprzedające warzywa jak mówi:
- Mamo kup kapustki :D

Robiąc brukselkę wzorowałam się przepisem Nigelli Lawson na brukselkę z panczetą - ona dodawała tam jeszcze kasztany oraz całość posypała natka pietruszki o czym ja zapomniałam ;)

Ale tak sobie myślę iż z orzechami też taka brukselka by była pyszna.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne