Zupa cebulowa


Składniki:

Zupa cebulowa 4 duże cebule
2 łyżki masła
bulion warzywny
sól
świeżo zmielony pieprz
tymianek
ser żółty do posypania

Grzanki:
pszenne pieczywo - ja użyłam bagietki
masło
czosnek
tymianek
ser żółty


Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na maśle - uważajcie by się nie spaliła. Ma być szklista.

Zalewamy bulionem tyle by przykrył cebulę, solimy i dodajemy pieprz. Gotujemy dosłownie 10-15 minut. Dodajemy tymianek.

W czasie gdy się nam gotuje zupa przygotowujemy grzanki. Kromki bagietki smarujemy czosnkiem a następnie masłem i posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika by się zrumieniły a ser rozpuścił.

Nalewamy porcje zupy cebulowej do miseczki, posypujemy serem i odrobiną natki pietruszki. Z boku układamy grzanki z serem.



W takie dni jak dzisiaj gdy za oknem pada od rana trzeba sobie poprawić nastrój swoim comfort food;)

Jednym z wielu jest zupa cebulowa - robiłam jej kilka wersji i każda mi smakuje. Ta jest bardzo szybka w wykonaniu i smakuje rewelacyjnie.

Chrupiące grzanki z serem pasują idealnie i dodają smaku dzięki posmarowaniu ich czosnkiem.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne