Zupa cebulowaSkładniki: ![]() 2 łyżki masła bulion warzywny sól świeżo zmielony pieprz tymianek ser żółty do posypania Grzanki: pszenne pieczywo - ja użyłam bagietki masło czosnek tymianek ser żółty |
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na maśle - uważajcie by się nie spaliła. Ma być szklista. Zalewamy bulionem tyle by przykrył cebulę, solimy i dodajemy pieprz. Gotujemy dosłownie 10-15 minut. Dodajemy tymianek. W czasie gdy się nam gotuje zupa przygotowujemy grzanki. Kromki bagietki smarujemy czosnkiem a następnie masłem i posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika by się zrumieniły a ser rozpuścił. Nalewamy porcje zupy cebulowej do miseczki, posypujemy serem i odrobiną natki pietruszki. Z boku układamy grzanki z serem. W takie dni jak dzisiaj gdy za oknem pada od rana trzeba sobie poprawić nastrój swoim comfort food;) Jednym z wielu jest zupa cebulowa - robiłam jej kilka wersji i każda mi smakuje. Ta jest bardzo szybka w wykonaniu i smakuje rewelacyjnie. Chrupiące grzanki z serem pasują idealnie i dodają smaku dzięki posmarowaniu ich czosnkiem. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne