Masło orzechowe


Składniki:

orzeszki ziemne - ja kupuję solone


Sposób przygotowania:

Solone orzeszki prażymy na suchej patelni pilnując by się nie przypaliły. Studzimy.

Wrzucamy partiami do blendera i miksujemy - z początku orzeszki będą przypominały mokry piasek na plaży.

Miksujemy aż orzeszki staną się gładką masą czyli masłem orzechowym. Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.



Mój Synuś bardo lubi masło orzechowe i już od kilku dni mówił bym Mu je zrobiła.

Wykonanie masła jest dziecinnie proste - potrzebujemy tylko jednego składnika.
Ja kupuję orzeszki już solone gdyż ilość soli jest dla mnie w nich idealna ale możecie kupić niesolone i dodać soli wg. własnego smaku. Zwróćcie tylko uwagę czy te solone nie zawierają oleju ;)

Pyszne z bułeczką pszenną czy jako dodatek do naleśników czy muffinek.

Masło orzechowe zgłaszam do akcji "Orzechowy tydzień" który prowadzi Atinka z bloga www.atinabc.blox.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne