Masło orzechoweSkładniki: orzeszki ziemne - ja kupuję solone |
Sposób przygotowania: Solone orzeszki prażymy na suchej patelni pilnując by się nie przypaliły. Studzimy. Wrzucamy partiami do blendera i miksujemy - z początku orzeszki będą przypominały mokry piasek na plaży. Miksujemy aż orzeszki staną się gładką masą czyli masłem orzechowym. Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce. Mój Synuś bardo lubi masło orzechowe i już od kilku dni mówił bym Mu je zrobiła. Wykonanie masła jest dziecinnie proste - potrzebujemy tylko jednego składnika. Ja kupuję orzeszki już solone gdyż ilość soli jest dla mnie w nich idealna ale możecie kupić niesolone i dodać soli wg. własnego smaku. Zwróćcie tylko uwagę czy te solone nie zawierają oleju ;) Pyszne z bułeczką pszenną czy jako dodatek do naleśników czy muffinek. Masło orzechowe zgłaszam do akcji "Orzechowy tydzień" który prowadzi Atinka z bloga www.atinabc.blox.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne