Amaretti


Składniki:

Amaretti 2 białka
150 g cukru - dałam 50 g cukru pudru migdałowego i 100 g zwykłego cukru
175 g zmielonych migdałów
chlust amaretto
skórka otarta z 1/2 cytryny

cukier puder migdałowy do obtaczania amaretti


Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier zwykły ubijamy minutę a na sam koniec cukier puder migdałowy - ubijamy jeszcze minutę.

Wlewamy amaretto oraz dodajemy migdały i delikatnie mieszamy. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodajcie 2 łyżki migdałów.

Formujemy małe kuleczki o średnicy około 1,5 cm, obtaczamy w pudrze migdałowym i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 10 minut w temperaturze 200'C.
Studzimy na kratce.



Pierwszy raz robiłam amaretti i wiem jedno - są rewelacyjne :) i w sumie mogę stwierdzić iż uzależniają ;)

Szybko się je robi a to plus gdy mamy niezapowiedzianych gości - dosłownie 30 minut i mamy migdałowe ciasteczka idealne do kawy czy herbatki.

Przepis pochodzi od Beatki z bloga www.beawkuchni.com... - pisałam to już nie raz Beatko jesteś dla mnie kopalnią przepisów. Dziękuję Kochana :*

Amaretti zgłaszam do akcji "Orzechowy tydzień" który prowadzi Atinka z bloga www.atinabc.blox.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne