AmarettiSkładniki: 2 białka 150 g cukru - dałam 50 g cukru pudru migdałowego i 100 g zwykłego cukru 175 g zmielonych migdałów chlust amaretto skórka otarta z 1/2 cytryny cukier puder migdałowy do obtaczania amaretti |
Sposób przygotowania: Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier zwykły ubijamy minutę a na sam koniec cukier puder migdałowy - ubijamy jeszcze minutę. Wlewamy amaretto oraz dodajemy migdały i delikatnie mieszamy. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodajcie 2 łyżki migdałów. Formujemy małe kuleczki o średnicy około 1,5 cm, obtaczamy w pudrze migdałowym i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200'C. Studzimy na kratce. Pierwszy raz robiłam amaretti i wiem jedno - są rewelacyjne :) i w sumie mogę stwierdzić iż uzależniają ;) Szybko się je robi a to plus gdy mamy niezapowiedzianych gości - dosłownie 30 minut i mamy migdałowe ciasteczka idealne do kawy czy herbatki. Przepis pochodzi od Beatki z bloga www.beawkuchni.com... - pisałam to już nie raz Beatko jesteś dla mnie kopalnią przepisów. Dziękuję Kochana :* Amaretti zgłaszam do akcji "Orzechowy tydzień" który prowadzi Atinka z bloga www.atinabc.blox.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne