Masła ziołoweSkładniki: Masło pietruszkowo-czosnkowe: 150 g masła 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki soli Masło szałwiowe: 100 g masła garść świeżych listków szałwi 1,5 łyżeczki soli Masło rozmarynowe z nutką chili: 150 g masła 1,5 łyżeczki soli z chili 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu Masło tymiankowe o aromacie cytrynowym: 150 g masła 3 gałązki świeżego tymianku cytrynowego 3 gałazki świeżego tymianku zwykłego 1 łyżeczka soli |
Sposób przygotowania: Masło pozostawiamy w temperaturze pokojowej by było miękkie. Czosnek rozcieramy z solą a z tymianków obrywamym listki. W osobnych miseczkach łączymy masła z dodatkami a następnie dokładnie mieszamy. Formujemy masło tak jak chcemy. U mnie są: - u góry po lewej masło pietruszkowo-czosnkowe - u góry po prawej masło szałwiowe - na dole po lewej rozmarynowe z nutką chili - na dole po prawej tymiankowe o aromacie cytrynowym Masła dolne gdy już połaczyłam składniki to nałożyłam do silikonowych foremek. Wkładamy do zamrażalki a gdy zamarzną wyjmujemy i przechowujemy w woreczku. Masła w formie wałeczka - nakładamy na woreczek do lodu i formujemy. Wkładamy by zamarzły. Pomysł na ziołowe masła wpadł mi do głowy całkiem przypadkowo - gdy obrywałam listki szałwi która rośnie u mnie jak szalona. Musiałam spożytkować je więc pomyślałam zrobię masło. I to był strzał w dziesiątkę:) Później powstały kolejne smaki bo zioła na moim parapecie rosną w zastraszającyjm tempie. Zrobiłam je już jakiś czas temu ale nie miałam pomysłu jak zrobić zdjęcie - bo jak tu zrobić w miarę ładne zdjęcie masłu ;) Każde masło jest rewelacyjne - smażyłam na nich jajecznicę, dodawałam do past czy makaronów. Są bardzo wygodne w s tosowaniu wystarczy wyjąć tyle ile nam potrzeba. Dania z ich użyciem dostają pazura ;)i tak sobie myślę, że zrobię jeszcze masło bazyliowe:) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne