Masła ziołowe


Składniki:

Masło pietruszkowo-czosnkowe:
150 g masła
3 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki soli

Masło szałwiowe:
100 g masła
garść świeżych listków szałwi
1,5 łyżeczki soli

Masło rozmarynowe z nutką chili:
150 g masła
1,5 łyżeczki soli z chili
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu

Masło tymiankowe o aromacie cytrynowym:
150 g masła
3 gałązki świeżego tymianku cytrynowego
3 gałazki świeżego tymianku zwykłego
1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania:

Masło pozostawiamy w temperaturze pokojowej by było miękkie. Czosnek rozcieramy z solą a z tymianków obrywamym listki.

W osobnych miseczkach łączymy masła z dodatkami a następnie dokładnie mieszamy.

Formujemy masło tak jak chcemy. U mnie są:
- u góry po lewej masło pietruszkowo-czosnkowe
- u góry po prawej masło szałwiowe
- na dole po lewej rozmarynowe z nutką chili
- na dole po prawej tymiankowe o aromacie cytrynowym

Masła dolne gdy już połaczyłam składniki to nałożyłam do silikonowych foremek.
Wkładamy do zamrażalki a gdy zamarzną wyjmujemy i przechowujemy w woreczku.
Masła w formie wałeczka - nakładamy na woreczek do lodu i formujemy. Wkładamy by zamarzły.



Pomysł na ziołowe masła wpadł mi do głowy całkiem przypadkowo - gdy obrywałam listki szałwi która rośnie u mnie jak szalona. Musiałam spożytkować je więc pomyślałam zrobię masło. I to był strzał w dziesiątkę:)

Później powstały kolejne smaki bo zioła na moim parapecie rosną w zastraszającyjm tempie. Zrobiłam je już jakiś czas temu ale nie miałam pomysłu jak zrobić zdjęcie - bo jak tu zrobić w miarę ładne zdjęcie masłu ;)

Każde masło jest rewelacyjne - smażyłam na nich jajecznicę, dodawałam do past czy makaronów. Są bardzo wygodne w s tosowaniu wystarczy wyjąć tyle ile nam potrzeba.
Dania z ich użyciem dostają pazura ;)i tak sobie myślę, że zrobię jeszcze masło bazyliowe:)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne