Pieczony udziec z indykaSkładniki: udziec z indyka o wadze około 1200 g Marynata: 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy adobo www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00... 1,5 łyżeczki ziół małgorzatki 1 łyżeczka octu śliwkowego 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz świeżo zmielony 15 kropli Mad Dog Jalapeno |
Sposób przygotowania: Udziec myjemy i osuszamy - ja zdejmuję skórę bo jej nie lubię. Wbijamy w mięso kilkanaście razy nóż i w te nacięcia wkładamy plasterki czosnku. Z oliwy z oliwek, octu, przypraw robimy marynatę i dokładnie pokrywamy nią mięso. Nacieramy cały udziec, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Nastepnego dnia wyjmujemy i wkładamy do rękawa do pieczenia, zostawiamy by mięso nabrało temperatury pokojowej. Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę na 170'C. Pieczemy około 30-40 minut a następnie rozcinamy rękaw i dopiekamy jeszcze z 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by mięso doszło. Miewam tak czasami, że stanę w kuchni otworzę szafkę z przyprawami wyjmę jedną z nich i juz wiem co zrobię. Tak było tym razem miałam udziec i z szafki wyjęłam przyprawę adobo a dalej to mój smak i czysta improwizacja. Powiem Wam udziec wyszedł pyszny i nie suchy bo pieczony w rękawie. Czuć czosnek i lekką ostrość. Można go jeść na ciepło i na zimno jako wędlinę. Polecam bo praktycznie sam sie robi ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne