Pieczony udziec z indyka


Składniki:

Pieczony udziec z indyka udziec z indyka o wadze około 1200 g

Marynata:
3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy adobo www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00...
1,5 łyżeczki ziół małgorzatki
1 łyżeczka octu śliwkowego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz świeżo zmielony
15 kropli Mad Dog Jalapeno


Sposób przygotowania:

Udziec myjemy i osuszamy - ja zdejmuję skórę bo jej nie lubię. Wbijamy w mięso kilkanaście razy nóż i w te nacięcia wkładamy plasterki czosnku.

Z oliwy z oliwek, octu, przypraw robimy marynatę i dokładnie pokrywamy nią mięso. Nacieramy cały udziec, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Nastepnego dnia wyjmujemy i wkładamy do rękawa do pieczenia, zostawiamy by mięso nabrało temperatury pokojowej.

Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę na 170'C. Pieczemy około 30-40 minut a następnie rozcinamy rękaw i dopiekamy jeszcze z 15 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by mięso doszło.



Miewam tak czasami, że stanę w kuchni otworzę szafkę z przyprawami wyjmę jedną z nich i juz wiem co zrobię.

Tak było tym razem miałam udziec i z szafki wyjęłam przyprawę adobo a dalej to mój smak i czysta improwizacja.

Powiem Wam udziec wyszedł pyszny i nie suchy bo pieczony w rękawie. Czuć czosnek i lekką ostrość.

Można go jeść na ciepło i na zimno jako wędlinę. Polecam bo praktycznie sam sie robi ;)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne