Chipsy z warzywSkładniki: Chipsy z buraków: 3 buraki cukier rozmarynowy sól świeżo zmielona oliwa z oliwek Chipsy z marchewki: 3 marchewki sól z chili olej carotino |
Sposób przygotowania: Warzywa obieramy. Buraki kroimy w plasterki grubości 2 mm a marchewkę ciut grubszą. Układamy na osobnych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - buraki skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą i cukrem a marchewkę olejem carotino i posypujemy solą z chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy około 30 minut - marchewke troszkę krócej. Ja w czasie pieczenie warzyw obracałam je na drugą stronę. Choć buraki były pokrojone w miare równe plasterki to upiekły się w różnym czasie. Musicie pod koniec ich pilnować i wyciągac te które są już chrupiące. Chipsy z warzyw są przepyszne i w sumie to chyba jedyne chipsy które możemy jeść i nie martwić się, że przytyjemy ;) Kiedyś już robiłam chipsy z buraków ale tym razem chciałam zrobić jeszcze jakieś i wybór padł na marchewkę. Są słodkie ale to dobry cukier, chrupiące a marchewkowe dodatkowo lekko ostre. Radzę od razy zrobić z podwójnej porcji ;) bo znikają w zastraszajacym tempie :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne