Chipsy z warzyw


Składniki:

Chipsy z warzyw Chipsy z buraków:
3 buraki
cukier rozmarynowy
sól świeżo zmielona
oliwa z oliwek

Chipsy z marchewki:
3 marchewki
sól z chili
olej carotino


Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy. Buraki kroimy w plasterki grubości 2 mm a marchewkę ciut grubszą.

Układamy na osobnych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - buraki skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą i cukrem a marchewkę olejem carotino i posypujemy solą z chili.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy około 30 minut - marchewke troszkę krócej. Ja w czasie pieczenie warzyw obracałam je na drugą stronę.

Choć buraki były pokrojone w miare równe plasterki to upiekły się w różnym czasie. Musicie pod koniec ich pilnować i wyciągac te które są już chrupiące.



Chipsy z warzyw są przepyszne i w sumie to chyba jedyne chipsy które możemy jeść i nie martwić się, że przytyjemy ;)

Kiedyś już robiłam chipsy z buraków ale tym razem chciałam zrobić jeszcze jakieś i wybór padł na marchewkę.

Są słodkie ale to dobry cukier, chrupiące a marchewkowe dodatkowo lekko ostre.

Radzę od razy zrobić z podwójnej porcji ;) bo znikają w zastraszajacym tempie :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne