Musztarda - mega ostra z koperkiem


Składniki:

Musztarda -  mega ostra z koperkiem 50 g białej gorczycy
100 ml łagodnego octu z białego wina
25 g cukru trzcinowego jasnego lub miodu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki suszonego koperku lub 1/2 pęczka świeżego


Sposób przygotowania:

Gorczycę zalewamy octem i odstawiamy na noc.

Do malaksera wrzucamy gorczycę, sól, kurkume i cukier. Całość miksujemy dosłownie chwilę a następnie dodajemy koperek.

Mieszamy łyżką i przekładamy do wyparzonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce.



Nigy nie zastanawiałam się by zrobić w domu musztardę po prostu kupowałam ją w sklepie. A wykonanie jej zajmuje małe pięć minut ;)

Mam już kilka przepisów które w najbliższym czasie sprawdzę i już wymyślam swoje kompozycje smakowe.

Ja ziarna gorczycy zalałam octem ale możecie najpierw zmielić gorczycę z przyprawami na puder i zalać octem - tak robiła Gospodarna Narzeczona która prowadzi bloga www.nakruchymspodzie.blogspot... i u której zobaczyłam przepis na tą musztardę.

Musztarda wyszła bardzo ostra z ziarenkami gorczycy no uwielbiam jak przyjemnie strzelają pod zębami. Koperek nieco ją łagodzi i sprawia, że musztarda ładnie pachnie.

Musztardę dodaję do akcji "Korzenny tydzień" którą organizuje Asia z bloga www.cosniecos.blox.pl.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne