Musztarda - mega ostra z koperkiemSkładniki: 50 g białej gorczycy 100 ml łagodnego octu z białego wina 25 g cukru trzcinowego jasnego lub miodu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki suszonego koperku lub 1/2 pęczka świeżego |
Sposób przygotowania: Gorczycę zalewamy octem i odstawiamy na noc. Do malaksera wrzucamy gorczycę, sól, kurkume i cukier. Całość miksujemy dosłownie chwilę a następnie dodajemy koperek. Mieszamy łyżką i przekładamy do wyparzonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Nigy nie zastanawiałam się by zrobić w domu musztardę po prostu kupowałam ją w sklepie. A wykonanie jej zajmuje małe pięć minut ;) Mam już kilka przepisów które w najbliższym czasie sprawdzę i już wymyślam swoje kompozycje smakowe. Ja ziarna gorczycy zalałam octem ale możecie najpierw zmielić gorczycę z przyprawami na puder i zalać octem - tak robiła Gospodarna Narzeczona która prowadzi bloga www.nakruchymspodzie.blogspot... i u której zobaczyłam przepis na tą musztardę. Musztarda wyszła bardzo ostra z ziarenkami gorczycy no uwielbiam jak przyjemnie strzelają pod zębami. Koperek nieco ją łagodzi i sprawia, że musztarda ładnie pachnie. Musztardę dodaję do akcji "Korzenny tydzień" którą organizuje Asia z bloga www.cosniecos.blox.pl. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne