Zapiekanka pasterska


Składniki:

Zapiekanka pasterska 500 g mięsa mielonego

1 łyżka pasty czosnkowej
1 łyżka domowej vegety
1 łyżka czosnku niedżwiedziego
1 łyżeczka sosu worchester
kilka kropli sosu Mad Dog Smoked Hot
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka ketchupu
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
po dwie gałązki tymianku zwykłego i cytrynowego albo 2 łyżeczki suszonego
2 gałązki oregano świeżego albo 1 łyżeczka suszonego
4 listki szałwi
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem

2 marchewki
1 cebula

6-7 ziemniaków ugotowanych
25 ml mleka
plaster grubości 1/2 cm masła ukrojony przez krótszy bok
100 g cheddara
świeżo zmielona gałka muszkatołowa



Sposób przygotowania:

Mięso doprawiamy pastą czosnkową, vegetą, czosnkiem niedźwiedzim, sosem Mad Dog, solą, pieprzem oraz ziołami - tymiankiem, oregano i suszonymi pomidorami.

Dokładanie mieszamy i odstawiamy chociaż na godzinę. Smażymy na oleju rozdzielajac mięso by powstały kuleczki.

Cebulę siekamy w kostkę a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przesmażamy osobno na patelni i dodajemy do mięsa.

Dodajemy przecier pomidorowy i ketchup. Całość dokładnie mieszamy i chwilę razem dusimy.

Przekładamy mięso do naczynia do zapiekania i przygotowujemy górną warstwę ziemniaczano-serową.

Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i od razu dodajemy masło by sie ładnie roztopiło. Wlewamy mleko i 3/4 porcji stratego na drobnych oczkach sera, doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Mieszamy puree i nakładamy na zapiekankę.

Posypujemy górę resztą sera. Wkładamy do nagrzanego do 170'C piekarnika tak na 25-30 minut.



Zapiekankę tą robiłam jakiś czas temu i myślałam, że zgubiłam przepis. Ale poszukiwania zakończyły sie sukcesem i mogę się nim z Wami podzielić.

Zapiekankę pastreską możecie zrobić z resztą mięsa która Wam zostanie po obiedzie a jest go za mało na nastepny obiad ;) możecie dodać kukurydzę, porę czy startą pietruszkę. Będzie to wariacja na temat tejże zapiekanki ale wszak kuchnia to zabawa smakami ;)

Ta zapiekanka bardzo mi smakowała a górna ziemniaczano-serowa warstwa była rewelacyjna :)

Zapiekankę dodaję do akcji "Korzenny tydzień" którą organizuje Asia z bloga www.cosniecos.blox.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne