Zapiekanka pasterskaSkładniki: 500 g mięsa mielonego 1 łyżka pasty czosnkowej 1 łyżka domowej vegety 1 łyżka czosnku niedżwiedziego 1 łyżeczka sosu worchester kilka kropli sosu Mad Dog Smoked Hot 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu sól i świeżo zmielony pieprz do smaku po dwie gałązki tymianku zwykłego i cytrynowego albo 2 łyżeczki suszonego 2 gałązki oregano świeżego albo 1 łyżeczka suszonego 4 listki szałwi 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 2 marchewki 1 cebula 6-7 ziemniaków ugotowanych 25 ml mleka plaster grubości 1/2 cm masła ukrojony przez krótszy bok 100 g cheddara świeżo zmielona gałka muszkatołowa |
Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy pastą czosnkową, vegetą, czosnkiem niedźwiedzim, sosem Mad Dog, solą, pieprzem oraz ziołami - tymiankiem, oregano i suszonymi pomidorami. Dokładanie mieszamy i odstawiamy chociaż na godzinę. Smażymy na oleju rozdzielajac mięso by powstały kuleczki. Cebulę siekamy w kostkę a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przesmażamy osobno na patelni i dodajemy do mięsa. Dodajemy przecier pomidorowy i ketchup. Całość dokładnie mieszamy i chwilę razem dusimy. Przekładamy mięso do naczynia do zapiekania i przygotowujemy górną warstwę ziemniaczano-serową. Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i od razu dodajemy masło by sie ładnie roztopiło. Wlewamy mleko i 3/4 porcji stratego na drobnych oczkach sera, doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Mieszamy puree i nakładamy na zapiekankę. Posypujemy górę resztą sera. Wkładamy do nagrzanego do 170'C piekarnika tak na 25-30 minut. Zapiekankę tą robiłam jakiś czas temu i myślałam, że zgubiłam przepis. Ale poszukiwania zakończyły sie sukcesem i mogę się nim z Wami podzielić. Zapiekankę pastreską możecie zrobić z resztą mięsa która Wam zostanie po obiedzie a jest go za mało na nastepny obiad ;) możecie dodać kukurydzę, porę czy startą pietruszkę. Będzie to wariacja na temat tejże zapiekanki ale wszak kuchnia to zabawa smakami ;) Ta zapiekanka bardzo mi smakowała a górna ziemniaczano-serowa warstwa była rewelacyjna :) Zapiekankę dodaję do akcji "Korzenny tydzień" którą organizuje Asia z bloga www.cosniecos.blox.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne