Jesienne powidła z korzenną nutąSkładniki: 750 g śliwek węgierek 250 g jabłek 250 g gruszek sok z 1/2 małej cytryny 200 g cukru - ja dałam cukier aromatyzowany skórą pomarańczową 1-2 laski cynamonu lub około 1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu) mały kawałek około 1-1,5 cm świeżego startego imbiru lub 1/4 - 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1 kapsułka kardamonu lub 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu 1 goździk lub szczypta zmielonych goździków otarta skórka z 1 pomarańczy 50-60 ml czerwonego wina |
Sposób przygotowania: Owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kostę a nastepnie mieszamy z sokiem z cytryny. Śliwki kroimy na połówki a każdą z nich na 2-3 mniejsze kawałki. Dodajemy do pozostałych owoców. Ziarenka kardamonu i gożdzik rozdrabniamy w moździerzu. Cukier łaczymy z przyprawami, skórką z pomarańczy i połową zasypujemy owoce. Lekko mieszamy, wsypujemy pozostały cukier i przykrywasmy garnek. Odstawiamy na cała noc by sie owoce macerowały. Następnego dnia zagotowujemy owoce, dodajemy wino i smażyć powidła aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Ja smażyłam powidła dwa dni po 10-15 minut - pierwszego dnia odparowałam jak najwięcej soku. Ostudziłam i następnego dnia znowu smażyłam. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków - wyjmyjemy laskę cynamonu gdy użyliśmy jej do przygotowania powideł. Gdy zobaczyłam te powidła u Beatki z bloga www.beawkuchni.com... wiedziałam, że je zrobię. Urzekł mnie ich piękny winny kolor i feria zapachów - już sobie wyobrażałam jak one muszą pięknie pachnąć. I tak było pachną przepięknie, powiedziałabym nawet, że tak świątecznie ;) A ich smak ahh tego się nie da opisać - sa przepyszne i już na stałe wspisują się mój kalendarz domowych przetworów. Beatko będę to powtarzała zsa każdym razem dziękuję Kochana za to, że jesteś :* A jesienne powidła dodaję dodaję do akcji "Korzenny tydzień" którą organizuje Asia z bloga www.cosniecos.blox.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne