Chleb pszenny na zaczynie zakwasowym z żurawiną, rodzynkami i orzechami laskowymi


Składniki:

Zaczyn:
100 g mąki pszennej chlebowej
130 g wody
10 g zakwasu żytniego

Ciasto włąściwe:
480 g mąki pszennej
160 g mąki pszennej razowej
400 g wody
18 g soli
6 g świeżych drożdży

100 g mieszanki żurawiny, rodzynek i orzechów laskowych


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 h.
Następnego dnia dodajemy składniki ciasta właściwego i dokładnie wyrabiamy by ciasto było gładkie.

Przekładamy ciasto do wysmarowanej oliwą miski,przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny. Ma podwoić objętość.

Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie przez pół godziny i dobrze odsączamy.
Dodajemy razem z żurawiną i orzechami do ciasta i dobrze wyrabiamy.

Dwie keksówki - u mnie o wymiarach 175x85x75 mm - smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę aż wyraźnie urosną.

Piekarnik nagrzewamy do 230'C. Wkładamy keksówki z wyrośniętym chlebem, spryskujemy wodą i pieczemy bochenki 10 minut.

Zmniejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy 20-30 minut, aż chleby będą rumiane. Wyjmujemy i stawiamy na chwilę na kratce kuchennej a potem wyjmujemy bochenki z keksówek i studzimy do końca.

Chleb można także upiec na kamieniu do pieczenia chleba i po uformowaniu włożyć do koszyków rozrostowych.



Ożywiłam swój ususzony zakwas. Chciałam upiec chleb z żurawiną bo bardzo ja lubię.

U Liski z bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com... zobaczyłam chleb z rodzynkami i wiedziałam że go upiekę. Dodałam jeszcze orzechów laskowych i miałam mój comfort food jeżeli chodzi o pieczywo.

Chleb jest przepyszny, lekko słodki ale i przyjemnie chrupiący gdy natrafimy na orzeszka. Ma małe regularne dziurki i wilgotny miąższ.

Chleb dodaję do akcji "Święto żurawiy" którą prowadzi Agnieszka z bloga www.wkuchni.usagi.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne