Chleb pszenny na zaczynie zakwasowym z żurawiną, rodzynkami i orzechami laskowymiSkładniki: Zaczyn: 100 g mąki pszennej chlebowej 130 g wody 10 g zakwasu żytniego Ciasto włąściwe: 480 g mąki pszennej 160 g mąki pszennej razowej 400 g wody 18 g soli 6 g świeżych drożdży 100 g mieszanki żurawiny, rodzynek i orzechów laskowych |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 h. Następnego dnia dodajemy składniki ciasta właściwego i dokładnie wyrabiamy by ciasto było gładkie. Przekładamy ciasto do wysmarowanej oliwą miski,przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny. Ma podwoić objętość. Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie przez pół godziny i dobrze odsączamy. Dodajemy razem z żurawiną i orzechami do ciasta i dobrze wyrabiamy. Dwie keksówki - u mnie o wymiarach 175x85x75 mm - smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę aż wyraźnie urosną. Piekarnik nagrzewamy do 230'C. Wkładamy keksówki z wyrośniętym chlebem, spryskujemy wodą i pieczemy bochenki 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy 20-30 minut, aż chleby będą rumiane. Wyjmujemy i stawiamy na chwilę na kratce kuchennej a potem wyjmujemy bochenki z keksówek i studzimy do końca. Chleb można także upiec na kamieniu do pieczenia chleba i po uformowaniu włożyć do koszyków rozrostowych. Ożywiłam swój ususzony zakwas. Chciałam upiec chleb z żurawiną bo bardzo ja lubię. U Liski z bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com... zobaczyłam chleb z rodzynkami i wiedziałam że go upiekę. Dodałam jeszcze orzechów laskowych i miałam mój comfort food jeżeli chodzi o pieczywo. Chleb jest przepyszny, lekko słodki ale i przyjemnie chrupiący gdy natrafimy na orzeszka. Ma małe regularne dziurki i wilgotny miąższ. Chleb dodaję do akcji "Święto żurawiy" którą prowadzi Agnieszka z bloga www.wkuchni.usagi.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne