SzyszkiSkładniki: 400 g krówek ciągnących albo irysów kostka masła albo margaryny 1 łyżka kakao 3 paczki ryżu dmuchanego - około 150 g |
Sposób przygotowania: Cukierki rozpuszczamy w łyżce masła i dodajemy kakao. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe masło. Mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Do ciepłej masy partiamy dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy masę na szyszki. Zakładamy na dłonie woreczek i nabierając masę formujemy małe szyszki. Układamy na talerzu by wystygły. Każdy z Was w dzieciństwie pewnie jadł takie szyszki - pamiętam jak moja Mama robiła je i jak mi i rodzeństwu smakowały. Może to kwestia tego, że w tamtych czasach - haha ale to zabrzmiało - nie było tylu słodyczy w sklepach ;) Pamiętam też smak domowej czekolady i choć teraz jest ich tysiące smaków ja nadal ja lubię ;) Szyszki robi sie szybciutko, są słodkie ale takie mają być. Największą frajdę miał mój Synuś gdy mógł się bawić i robić szyszki choć w Jego wydaniu to były raczej kule ryżowe ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne