Szyszki


Składniki:

Szyszki 400 g krówek ciągnących albo irysów
kostka masła albo margaryny
1 łyżka kakao
3 paczki ryżu dmuchanego - około 150 g


Sposób przygotowania:

Cukierki rozpuszczamy w łyżce masła i dodajemy kakao. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe masło. Mieszamy aż się całkowicie rozpuści.

Do ciepłej masy partiamy dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy masę na szyszki.

Zakładamy na dłonie woreczek i nabierając masę formujemy małe szyszki. Układamy na talerzu by wystygły.



Każdy z Was w dzieciństwie pewnie jadł takie szyszki - pamiętam jak moja Mama robiła je i jak mi i rodzeństwu smakowały. Może to kwestia tego, że w tamtych czasach - haha ale to zabrzmiało - nie było tylu słodyczy w sklepach ;)

Pamiętam też smak domowej czekolady i choć teraz jest ich tysiące smaków ja nadal ja lubię ;)

Szyszki robi sie szybciutko, są słodkie ale takie mają być.

Największą frajdę miał mój Synuś gdy mógł się bawić i robić szyszki choć w Jego wydaniu to były raczej kule ryżowe ;)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne