Waniliowe muffinki z masą chałwową dla Św. Mikołaja


Składniki:

Składniki suche:
250 g mąki
70 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

Składniki mokre:
250 ml mleka
90 ml oleju
1 jajko
3 łyżki esencji waniliowej

Masa chałwowa:
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
1 łyżeczka cukru
100 g masła
3 łyżki cukru
200 g chałwy waniliowej


Sposób przygotowania:

Suche składniki łączymy w misce i robimy pośrodku dołeczek.

Mokre składniki roztrzepujemy w drugiej misce i wlewamy co suchych. Niedbale mieszamy dosłownie kilka razy by się połączyły.

Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto - tak z 1 cm poniżej brzegu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w 185'C.

W czasie gdy pieką się nam muffinki gotujemy budyń ( dajemy tylko 400 ml mleka i łyżeczę cukru) i studzimy.

Ucieramy masło z 3 łyżkami cukru na puszysta masę i stopniowo dodajemy na przemian ostudzony budyń i chałwę. Ucieramy za każdym razem by masa była puszysta i bez grudek.

Szprycą nakładamy masę na każdą z muffinek i ozdabiamy złotymi kuleczkami.



Wiadomo nie od dziś że Św. Mikołaj przepada za ciasteczkami ;) ale możliwe, że jedząc je u każdego zjadły coś innego ;>

Więc własnie dla Niego przygotowałam waniliowe muffinki z puszystą masa chałwową.

Muffinki pięknie pachną a masa jest dość słodka dlatego miej cukru w budyniu i samych muffinkach.

Masę najlepiej trzymać w lodówce i nakładać tuż przed podaniem albo tak sobie teraz myślę można do niej dodać żelatyny wtedy by lepiej trzymała kształt;)

Waniliowe muffinki z masą chałwową dla Św. Mikołaja zgłaszam do akcji:
- "Świąteczne ciasteczka" którą organizuje Wariatka327 z bloga www.pysznakuchnia.com.pl...

A czy Mikołaj był u Was ;) byliście grzeczni ?

A za dwa dni zapraszam na małe-wielkie święto ;)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne