Waniliowe muffinki z masą chałwową dla Św. MikołajaSkładniki: ![]() 250 g mąki 70 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki mokre: 250 ml mleka 90 ml oleju 1 jajko 3 łyżki esencji waniliowej Masa chałwowa: 1 budyń waniliowy 400 ml mleka 1 łyżeczka cukru 100 g masła 3 łyżki cukru 200 g chałwy waniliowej |
Sposób przygotowania: Suche składniki łączymy w misce i robimy pośrodku dołeczek. Mokre składniki roztrzepujemy w drugiej misce i wlewamy co suchych. Niedbale mieszamy dosłownie kilka razy by się połączyły. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto - tak z 1 cm poniżej brzegu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w 185'C. W czasie gdy pieką się nam muffinki gotujemy budyń ( dajemy tylko 400 ml mleka i łyżeczę cukru) i studzimy. Ucieramy masło z 3 łyżkami cukru na puszysta masę i stopniowo dodajemy na przemian ostudzony budyń i chałwę. Ucieramy za każdym razem by masa była puszysta i bez grudek. Szprycą nakładamy masę na każdą z muffinek i ozdabiamy złotymi kuleczkami. Wiadomo nie od dziś że Św. Mikołaj przepada za ciasteczkami ;) ale możliwe, że jedząc je u każdego zjadły coś innego ;> Więc własnie dla Niego przygotowałam waniliowe muffinki z puszystą masa chałwową. Muffinki pięknie pachną a masa jest dość słodka dlatego miej cukru w budyniu i samych muffinkach. Masę najlepiej trzymać w lodówce i nakładać tuż przed podaniem albo tak sobie teraz myślę można do niej dodać żelatyny wtedy by lepiej trzymała kształt;) Waniliowe muffinki z masą chałwową dla Św. Mikołaja zgłaszam do akcji: - "Świąteczne ciasteczka" którą organizuje Wariatka327 z bloga www.pysznakuchnia.com.pl... A czy Mikołaj był u Was ;) byliście grzeczni ? A za dwa dni zapraszam na małe-wielkie święto ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne