Meksykańska gorąca czekolada


Składniki:

2,5 szklanki mleka w proszku
2 szklanki cukru pudru
1 szklanka kakao
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka nutmeg - gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne


Sposób przygotowania:

Do szklanego pojemnika wsypujemy warstwami przesiane składniki meksykańskiej czekolady.

Z podanej porcji otrzymamy około 5,5 szklanki czekolady.
By przygoować porcję wsypujemy około 3-4 czubatych łyżeczek proszku i zalewamy gorącym mlekiem bądź wodą.



Gdy zobaczyłam przepis na tą czekolade musiałam ją zrobić ale niestety nie pamiętam na jakiej stronie go wynalazłam.

Wiecie jak bardzo lubie domowe hand made ;) - słoik na zdjeciu jest z połową porcji tej czekolady ale już gdy robiłam ja drugi raz zrobiłam z całej porcji.

Meksykańska czekolada jest przepyszna, pachnąca cynamonem i nutmeg, z lekkim ostrym akcentem.

Uwielbiam zrobić sobie kubek gorącej czekolady gdy wracam do domu zmarźnięta. Albo tak jak wczoraj gdy siedzę i czytam KUKBUk-a ;. Magazyn kulinarny który urzekł mnnie od pierwszego wejrzenia a Dziewczynom - Ewelinie Polci, Ani Truskawkowej i Elizie Lisce - gratuluję bo pisać w takim miejscu to zaszczyt:)

A meksykańską czekoladę zgłaszam do akcji "Świąteczne prezenty" którą organizuje Cudawianki z bloga www.brulionzprzepisami.blox.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne