Meksykańska gorąca czekoladaSkładniki: 2,5 szklanki mleka w proszku 2 szklanki cukru pudru 1 szklanka kakao 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka nutmeg - gałki muszkatołowej szczypta pieprzu cayenne |
Sposób przygotowania: Do szklanego pojemnika wsypujemy warstwami przesiane składniki meksykańskiej czekolady. Z podanej porcji otrzymamy około 5,5 szklanki czekolady. By przygoować porcję wsypujemy około 3-4 czubatych łyżeczek proszku i zalewamy gorącym mlekiem bądź wodą. Gdy zobaczyłam przepis na tą czekolade musiałam ją zrobić ale niestety nie pamiętam na jakiej stronie go wynalazłam. Wiecie jak bardzo lubie domowe hand made ;) - słoik na zdjeciu jest z połową porcji tej czekolady ale już gdy robiłam ja drugi raz zrobiłam z całej porcji. Meksykańska czekolada jest przepyszna, pachnąca cynamonem i nutmeg, z lekkim ostrym akcentem. Uwielbiam zrobić sobie kubek gorącej czekolady gdy wracam do domu zmarźnięta. Albo tak jak wczoraj gdy siedzę i czytam KUKBUk-a ;. Magazyn kulinarny który urzekł mnnie od pierwszego wejrzenia a Dziewczynom - Ewelinie Polci, Ani Truskawkowej i Elizie Lisce - gratuluję bo pisać w takim miejscu to zaszczyt:) A meksykańską czekoladę zgłaszam do akcji "Świąteczne prezenty" którą organizuje Cudawianki z bloga www.brulionzprzepisami.blox.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne