Pierniczki Katarzynki II


Składniki:

Pierniczki Katarzynki II 20 dag miodu
1 łyżeczka przyprawy do pierników
kilka łyżek karmelu dodałam 1 łyżkę kakao
10 dag cukru pudru
1 jajko
40 dag mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

Do płynnego miodu dodajemy przyprawę do pierników, cukier, kakao oraz jajko.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy dośc twarde ciasto. Gdyby było zbyt suche możecie dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany - ja musiałam dodać.

Wałkujemy na grubość 0,5-1 cm i wykrawamy katarzynki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, smarujemy woda i pieczemy 12-15 minut w temperaturze 190'C.
Studzimy na kratce.



Uwielbiam piec takie małe słodkości - piekę je zawsze z moim Synkiem. Zawsze z wielką radością mi pomaga sam wałkuje ciasto, wycina ciasteczka i układa je na blaszcze.

Skorzystaliśmy z przepisu Dorotki która pisze bloga www.mojewypieki.com.

W domu pachniało ciepłem, przyprawami korzennymi dla mnie to zapach zbliżających się świąt:)

Pierniczki Katarzynki zgłaszam do akcji:
-"6 Festiwal Pierniczków" który organizuje Magdzia z bloga www.majanaboxing.blox.pl...

- "Świąteczne ciasteczka" którą organizuje Wariatka327 z bloga www.pysznakuchnia.com.pl...

- "Świąteczne prezenty" którą organizuje Cudawianki która prowadzi bloga www.brulionzprzepisami.blox.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne