Pierniczki Katarzynki IISkładniki: 20 dag miodu 1 łyżeczka przyprawy do pierników kilka łyżek karmelu dodałam 1 łyżkę kakao 10 dag cukru pudru 1 jajko 40 dag mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia |
Sposób przygotowania: Do płynnego miodu dodajemy przyprawę do pierników, cukier, kakao oraz jajko. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy dośc twarde ciasto. Gdyby było zbyt suche możecie dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany - ja musiałam dodać. Wałkujemy na grubość 0,5-1 cm i wykrawamy katarzynki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, smarujemy woda i pieczemy 12-15 minut w temperaturze 190'C. Studzimy na kratce. Uwielbiam piec takie małe słodkości - piekę je zawsze z moim Synkiem. Zawsze z wielką radością mi pomaga sam wałkuje ciasto, wycina ciasteczka i układa je na blaszcze. Skorzystaliśmy z przepisu Dorotki która pisze bloga www.mojewypieki.com. W domu pachniało ciepłem, przyprawami korzennymi dla mnie to zapach zbliżających się świąt:) Pierniczki Katarzynki zgłaszam do akcji: -"6 Festiwal Pierniczków" który organizuje Magdzia z bloga www.majanaboxing.blox.pl... - "Świąteczne ciasteczka" którą organizuje Wariatka327 z bloga www.pysznakuchnia.com.pl... - "Świąteczne prezenty" którą organizuje Cudawianki która prowadzi bloga www.brulionzprzepisami.blox.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne