Lebkuchen


Składniki:

Lebkuchen Pierniczki:
250 g mąki
85 g zmielonych migdałów
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
85 g masła
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej - dałam otartą skórkę z cytryny i pomarańczy

Lukier:
200 g cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny lub pomarańczy


Sposób przygotowania:

Mąkę łaczymy z proszkiem do pieczenia, sodą, migdałami, przyprawą do piernika i cynamonem.

Miód i masło podgrzewamy w garnku aż się rozpuszczą. Lekko studzimy i dodajemy mieszankę mąki z przyprawami. Mieszamy do połączenie się składników.
Dodajemy skórki z cytrusów, mieszamy i zostawiamy by masa nam przestygła.

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy w odstepach około 4 cm na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.

Pieczemy 15 minut w temperaturze 180'C.
Studzimy i chowamy do puski i następnego dnia lukrujemy - ja polukruję je tuż przed świętami gdyż lukrowaniu miękną.

Do cukru pudru stopniowo dodajemy sok z cytryny lub pomarańczy i mieszamy aż otrzymamy nie za gęsty lukier. Polewamy lebkuchen i odstawiamny do zastygnięcia.
Przechowujemy w puszcze.



Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki, mięciutkie, pachnace cytrusami. Przepis na nie znalazłam u Malwinki która prowadzi bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com.

Robienie małych kuleczek to świetne zajęcie dla dzieci - mój Synuś stwierdził, że ciasto to taka pachnąca plastelina świąteczna.

Pierniki są bardzo aromatyczne, miękkie bardzo smaczne.

Lebkuchen zgłaszam do akcji:
-"6 Festiwal Pierniczków" który organizuje Magdzia z bloga www.majanaboxing.blox.pl...

- "Świąteczne ciasteczka" którą organizuje Wariatka327 z bloga www.pysznakuchnia.com.pl...

- "Świąteczne prezenty" którą organizuje Cudawianki która prowadzi bloga www.brulionzprzepisami.blox.pl...

- "Sezon na cytrusy" którą organizuje madzialandryna4 z bloga www.biteofpassion.blogspot.com...

- "Migdały...na słodko i wytrawnie!" którą organizuje swwet&chili z bloga www.sweetandchili.wordpress.com...





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne