LebkuchenSkładniki: Pierniczki: 250 g mąki 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej - dałam otartą skórkę z cytryny i pomarańczy Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny lub pomarańczy |
Sposób przygotowania: Mąkę łaczymy z proszkiem do pieczenia, sodą, migdałami, przyprawą do piernika i cynamonem. Miód i masło podgrzewamy w garnku aż się rozpuszczą. Lekko studzimy i dodajemy mieszankę mąki z przyprawami. Mieszamy do połączenie się składników. Dodajemy skórki z cytrusów, mieszamy i zostawiamy by masa nam przestygła. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy w odstepach około 4 cm na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180'C. Studzimy i chowamy do puski i następnego dnia lukrujemy - ja polukruję je tuż przed świętami gdyż lukrowaniu miękną. Do cukru pudru stopniowo dodajemy sok z cytryny lub pomarańczy i mieszamy aż otrzymamy nie za gęsty lukier. Polewamy lebkuchen i odstawiamny do zastygnięcia. Przechowujemy w puszcze. Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki, mięciutkie, pachnace cytrusami. Przepis na nie znalazłam u Malwinki która prowadzi bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com. Robienie małych kuleczek to świetne zajęcie dla dzieci - mój Synuś stwierdził, że ciasto to taka pachnąca plastelina świąteczna. Pierniki są bardzo aromatyczne, miękkie bardzo smaczne. Lebkuchen zgłaszam do akcji: -"6 Festiwal Pierniczków" który organizuje Magdzia z bloga www.majanaboxing.blox.pl... - "Świąteczne ciasteczka" którą organizuje Wariatka327 z bloga www.pysznakuchnia.com.pl... - "Świąteczne prezenty" którą organizuje Cudawianki która prowadzi bloga www.brulionzprzepisami.blox.pl... - "Sezon na cytrusy" którą organizuje madzialandryna4 z bloga www.biteofpassion.blogspot.com... - "Migdały...na słodko i wytrawnie!" którą organizuje swwet&chili z bloga www.sweetandchili.wordpress.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne