Masło bagna cauda


Składniki:

50 g anchois - ja dałam z czosnkiem i pietruszką
200 g masła
125 oliwy z pierwszego tłoczenia
4 ząbki czosnku
czarny pieprz świeżo zmielony


Sposób przygotowania:

Masło wkładamy do pojemnika malaksera by nam lekko zmiękło.
Wyciskamy przez praskę czosnek a następnie dodajemy pozostałe składniki masła.

Całość miksujemy aż otrzymamy gładką masę. Przekładamy do pojemniczków albo foremek i zamrażamy.



Kolejne rewelacyjne smakowe masło - przepis na nie pochodzi z książki Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok".

Masło pachnie czosnkiem i anchois - smażyłam na nim jajecznicę wyszła pyszna. Można je dodać do mięsa z grila czy do pieczonej ryby - ale jest jeden warunek musicie lubić anchois bo jego smak i aromat jest tutaj mocno wyczuwalny:)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne