MilanaisSkładniki: 250 g miękkiego masła 225 g cukru szczypta soli 3 jajka skórka otarta z 1 cytryny skórka otarta z 1 pomarańczy 500 g mąki 3 łyżki maku 1 żółtko wymieszane z odrobiną śmietany do posmarowania |
Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i solą. Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku oraz skórkę otartą z cytrusów. Wsypujemy makę oraz mak i całość dobrze wyrabiamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Odcinamy kawałki ciasta i wałkujemy na stolnicy na grubość 5-7 mm ( najlepiej robić to przez folię spożywczą). Wycinamy foremkami zanurzonymi w mące i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je ponownie w chłodne miejsce na około 15 minut. Smarujemy ciasteczka żółtkiem wymieszanym z śmietaną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10-15 minut. W tym roku na święta postanowiłam, że na stole będą gościły u mnie małe słodkości. Już upiekłam pierniczki aganiok, katarzynki, lebkuchen i gdy u Beatki która prowadzi bloga www.beawkuchni.com... zobaczyłam przepis na te śliczne ciasteczka Milanais musiałam je upiec. Ciasteczka Milinais czyli z Mediolanu są bardzo popularne w Szwajcarii tego się dowiedziałam od Beatki. I wcale się nie dziwię bo są pyszne, maślane i cudownie pachną cytrusami. Oryginalne zawierają tylko skórkę cytrynową ale skoro Beatka zaproponowała takie ze skórką pomarańczową i makiem wiedziałam, że to będzie pyszne. Dziękuję Beatko za wspaniały przepis :* Milinais dodaję do akcji: - "Świąteczne prezenty" którą organizuje Cudawianki która prowadzi bloga www.brulionzprzepisami.blox.pl... - "Sezon na cytrusy" którą organizuje madzialandryna4 z bloga www.biteofpassion.blogspot.com... - "Świąteczne ciasteczka" którą organizuje Wariatka327 z bloga www.pysznakuchnia.com.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne