Biscotti z suszonymi żurawinami i orzechamiSkładniki: 2 i 1/4 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 2 duże jajka 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki ziaren anyżu (niekoniecznie)albo szczypta cynamonu 1 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/2 szklanki orzeszków pistacjowych albo pinowych - ja dałam włoskie |
Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 165'C. Masło i cukier ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku i mieszamy z skórką cytrynową, wanilia i anyżem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy do momentu aż składniki sie połączą. Ciasto łączymy z żurawinami i orzechami - będzie dość lepkie, takie ma być. Dzielimy na dwie części i umączonymi rękami formujemy dwa wałki o długości 35-38 cm po czym lekko je spłaszczamy. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut - mają byc suche i lekko zrumienione. Wyjmujemy , studzimny i kroimy pod skosem na 1,5-2 cm kromeczki. Pieczemy ponownie po 8 minut z każdej strony aż będą ładnie zrumienione. Kolejne pyszne biscotti które goszczą na moim świątecznym stole. Przepis pochodzi od Beatki z bloga www.beawkuchni.com... i kolejny raz dziękuję Beatce za to iz jest i prowadzi super bloga :* Biscotti wyszły pyszne i są z moją ulubioną żurawiną. Idealne do maczania w kawie ;) Biscotti z żurawiną i orzechami zgłaszam do akcji: - "Sezon na cytrusy" którą organizuje madzialandryna4 z bloga www.biteofpassion.blogspot.com... - "Świąteczne ciasteczka" którą organizuje Wariatka327 z bloga www.pysznakuchnia.com.pl... -"Biscotti czyli podwójnie pieczone" którą organizuje tarzynka z bloga www.tarzynkowo.blogspot.com... - "Świąteczne prezenty" którą organizuje Cudawianki która prowadzi bloga www.brulionzprzepisami.blox. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne