Biscotti z suszonymi żurawinami i orzechami


Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki ziaren anyżu (niekoniecznie)albo szczypta cynamonu
1 1/4 szklanki suszonych żurawin
1/2 szklanki orzeszków pistacjowych albo pinowych - ja dałam włoskie


Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 165'C.

Masło i cukier ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku i mieszamy z skórką cytrynową, wanilia i anyżem.

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy do momentu aż składniki sie połączą.

Ciasto łączymy z żurawinami i orzechami - będzie dość lepkie, takie ma być. Dzielimy na dwie części i umączonymi rękami formujemy dwa wałki o długości 35-38 cm po czym lekko je spłaszczamy.

Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut - mają byc suche i lekko zrumienione.

Wyjmujemy , studzimny i kroimy pod skosem na 1,5-2 cm kromeczki. Pieczemy ponownie po 8 minut z każdej strony aż będą ładnie zrumienione.



Kolejne pyszne biscotti które goszczą na moim świątecznym stole. Przepis pochodzi od Beatki z bloga www.beawkuchni.com... i kolejny raz dziękuję Beatce za to iz jest i prowadzi super bloga :*

Biscotti wyszły pyszne i są z moją ulubioną żurawiną. Idealne do maczania w kawie ;)

Biscotti z żurawiną i orzechami zgłaszam do akcji:
- "Sezon na cytrusy" którą organizuje madzialandryna4 z bloga www.biteofpassion.blogspot.com...

- "Świąteczne ciasteczka" którą organizuje Wariatka327 z bloga www.pysznakuchnia.com.pl...

-"Biscotti czyli podwójnie pieczone" którą organizuje tarzynka z bloga www.tarzynkowo.blogspot.com...

- "Świąteczne prezenty" którą organizuje Cudawianki która prowadzi bloga www.brulionzprzepisami.blox.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne