Cynamonowe biscotti z orzechamiSkładniki: 150 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 2 jajka 2 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczka cynamonu w proszku 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka orzechów włoskich chlust esencji cynamonowej |
Sposób przygotowania: Masło ucieramy mikserem z cukrem, aż będzie puszyste. W miseczce lekko rozkłócamy jajka i powoli dodajemy do masła.Wlewamy ekstrakt z wanilii i esencję cynamonową. W misce łączymy mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenia. Dodajemy do ciasta miksując na wolnych obrotach. Nastęnie wsypujemy orzechy - ja je lekko pokroiłam na mniejsze kawałki - i całość mieszamy drewnianą łyżką. Blachę wykładamy papioerem do pieczenia i formujemy dwa wałki o długości około 30 cm i szerokości około 8-10cm. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175'C. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika mi lekko studzimy. Kroimy bochenki na kawałki o grubości 1,5 cm. Przekładamy ciastka z powrotem na blachę wyłożoną papierem i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy. To ostatnie małe słodkości jakie przygotowałam na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Przepis pochodzi z bloga www.justlovecookies.wordpress.com. Twarde podwójnie pieczone biscotti pachnące cynamonem z chrupiącymi orzechami. W oryginalnym przepisie były to orzechy laskowe a ja dałam włoskie bo tych pierwszych akurat nie miałam ;) Cynamonowe biscotti z orzechami zgłaszam do akcji: -"Biscotti czyli podwójnie pieczone" którą organizuje tarzynka z bloga www.tarzynkowo.blogspot.com... - "Świąteczne ciasteczka" którą organizuje Wariatka327 z bloga www.pysznakuchnia.com.pl... - "Świąteczne prezenty" którą organizuje Cudawianki która prowadzi bloga www.brulionzprzepisami.blox.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne