Cynamonowe biscotti z orzechami


Składniki:

Cynamonowe biscotti z orzechami 150 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 jajka
2 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczka cynamonu w proszku
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka orzechów włoskich
chlust esencji cynamonowej


Sposób przygotowania:

Masło ucieramy mikserem z cukrem, aż będzie puszyste. W miseczce lekko rozkłócamy jajka i powoli dodajemy do masła.Wlewamy ekstrakt z wanilii i esencję cynamonową.

W misce łączymy mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenia. Dodajemy do ciasta miksując na wolnych obrotach.

Nastęnie wsypujemy orzechy - ja je lekko pokroiłam na mniejsze kawałki - i całość mieszamy drewnianą łyżką.

Blachę wykładamy papioerem do pieczenia i formujemy dwa wałki o długości około 30 cm i szerokości około 8-10cm. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175'C.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika mi lekko studzimy. Kroimy bochenki na kawałki o grubości 1,5 cm.

Przekładamy ciastka z powrotem na blachę wyłożoną papierem i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy.



To ostatnie małe słodkości jakie przygotowałam na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Przepis pochodzi z bloga www.justlovecookies.wordpress.com.

Twarde podwójnie pieczone biscotti pachnące cynamonem z chrupiącymi orzechami. W oryginalnym przepisie były to orzechy laskowe a ja dałam włoskie bo tych pierwszych akurat nie miałam ;)

Cynamonowe biscotti z orzechami zgłaszam do akcji:
-"Biscotti czyli podwójnie pieczone" którą organizuje tarzynka z bloga www.tarzynkowo.blogspot.com...

- "Świąteczne ciasteczka" którą organizuje Wariatka327 z bloga www.pysznakuchnia.com.pl...

- "Świąteczne prezenty" którą organizuje Cudawianki która prowadzi bloga www.brulionzprzepisami.blox.pl...



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne