Cytrusowe soleSkładniki: 150 g soli skórki otarte zestem z 3 limonek, 2 cytryn i 1 pomarańczy |
Sposób przygotowania: Zestem ścinamy skórki z dobrze wyszorowanych i wyparzonych cytrusów. Wrzucamy do moździerza każdą osobno i dodajemy po łyżce soli, ucieramy. Sól wchłonie wilgoć z cytrusów ale i tak musimy je zostawić na 24 godziny by sole nam wyschły. Następnie ponownie dodajemy pozostałą sól i ucieramy - skórki które sa wyschniete łatwo dadzą się Nam rozetrzeć. Przechowujemy w szczelnym pojemniczku. Skoro zrobiłam sobie cukry aromatyzowane skórkami cytrusowymi pomyślałam że, zrobię sole cytrusowe. Wykonanie jest banalnie proste a efekt wyborny. Sole pachną świeżością a można je stosować do mięs, drinków i do czego tylko Wam przyjdzie ochota. Cytusowe sole zgłaszam do akcji: - "Sezon na cytrusy" którą organizuje madzialandryna4 z bloga www.biteofpassion.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne