Cytrusowe sole


Składniki:

Cytrusowe sole 150 g soli
skórki otarte zestem z 3 limonek, 2 cytryn i 1 pomarańczy


Sposób przygotowania:

Zestem ścinamy skórki z dobrze wyszorowanych i wyparzonych cytrusów.

Wrzucamy do moździerza każdą osobno i dodajemy po łyżce soli, ucieramy.
Sól wchłonie wilgoć z cytrusów ale i tak musimy je zostawić na 24 godziny by sole nam wyschły.

Następnie ponownie dodajemy pozostałą sól i ucieramy - skórki które sa wyschniete łatwo dadzą się Nam rozetrzeć. Przechowujemy w szczelnym pojemniczku.



Skoro zrobiłam sobie cukry aromatyzowane skórkami cytrusowymi pomyślałam że, zrobię sole cytrusowe.

Wykonanie jest banalnie proste a efekt wyborny. Sole pachną świeżością a można je stosować do mięs, drinków i do czego tylko Wam przyjdzie ochota.

Cytusowe sole zgłaszam do akcji:
- "Sezon na cytrusy" którą organizuje madzialandryna4 z bloga www.biteofpassion.blogspot.com...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne