Słodko-gorzki dżem cytrynowy z waniliąSkładniki: 1 kg cytryn 100 g cukru 2 szklanki wody 2 świeże laski wanilii 100 ml czystej wódki |
Sposób przygotowania: Cytryny sparzamy i dokładnie szorujemy. Wkładamy do dużego słoika, zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po dobie wodę odlewamy, cytryny wkładamy do garnka i zalewamy czystą wodą. Gotujemy bez przykrycia około 20 minut, wyjmujemy cytryny z wody i studzimy. Kroimy cytryny na ćwiarki i jeszcze na pół. Usuwamy pestki a resztę kroimy - ja skórki pokroiłam w paseczki choć możecie tego nie robić. Z wody i cukru gotujemy gęsty syrop. Dodajemy cytryny i gotujemy tak długo aż całość zgęstnieje. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wlewamy wódkę i miksujemy blenderem - ja dosłownie kilka razy włączyłam i wyłaczyłam blender gdyż chciałam by dżem nie była taki całkierm gładki i by skórki z cytryn były w miarę całe. Dodajemy wydłubane ziarenka z wanilii i grzejemy dżem by był gorący. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakrecamy i ustawiamy na zakrętach by się zawekował. Dżem ten zrobiłam dużo wcześniej niż wspomniany niedawno dżem z gorzkich pomarańczy. Urzekł mnie smakiem, zapachem i wyglądem. Przepis jest od Ewelinki - Zawszepoleczki prowadzącej bloga www.table-table.blogspot.com. Bardzo lubię do Niej zaglądać bo jest moją inpiracja i zawsze jak skorzystam z Jej przepisów jestem bardzo zadowolona:). Dżem jak już napisałam urzekł mnie smakiem który jest trudny do opisania - gorzki ale i zarazem słodki taki rzeski, zapach świeżości i wanilii. Zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki ;) Słodko-gorzki dżem cytrynowy z wanilią zgłaszam do akcji: - "Sezon na cytrusy" którą organizuje madzialandryna4 z bloga www.biteofpassion.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne