Słodko-gorzki dżem cytrynowy z wanilią


Składniki:

1 kg cytryn
100 g cukru
2 szklanki wody
2 świeże laski wanilii
100 ml czystej wódki


Sposób przygotowania:

Cytryny sparzamy i dokładnie szorujemy. Wkładamy do dużego słoika, zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny.

Po dobie wodę odlewamy, cytryny wkładamy do garnka i zalewamy czystą wodą. Gotujemy bez przykrycia około 20 minut, wyjmujemy cytryny z wody i studzimy.

Kroimy cytryny na ćwiarki i jeszcze na pół. Usuwamy pestki a resztę kroimy - ja skórki pokroiłam w paseczki choć możecie tego nie robić.

Z wody i cukru gotujemy gęsty syrop. Dodajemy cytryny i gotujemy tak długo aż całość zgęstnieje. Odstawiamy na 24 godziny.

Po tym czasie wlewamy wódkę i miksujemy blenderem - ja dosłownie kilka razy włączyłam i wyłaczyłam blender gdyż chciałam by dżem nie była taki całkierm gładki i by skórki z cytryn były w miarę całe.

Dodajemy wydłubane ziarenka z wanilii i grzejemy dżem by był gorący. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakrecamy i ustawiamy na zakrętach by się zawekował.



Dżem ten zrobiłam dużo wcześniej niż wspomniany niedawno dżem z gorzkich pomarańczy. Urzekł mnie smakiem, zapachem i wyglądem.

Przepis jest od Ewelinki - Zawszepoleczki prowadzącej bloga www.table-table.blogspot.com. Bardzo lubię do Niej zaglądać bo jest moją inpiracja i zawsze jak skorzystam z Jej przepisów jestem bardzo zadowolona:).

Dżem jak już napisałam urzekł mnie smakiem który jest trudny do opisania - gorzki ale i zarazem słodki taki rzeski, zapach świeżości i wanilii. Zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki ;)

Słodko-gorzki dżem cytrynowy z wanilią zgłaszam do akcji:
- "Sezon na cytrusy" którą organizuje madzialandryna4 z bloga www.biteofpassion.blogspot.com...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne