Łosoś w maku na szpinakowej sałatce z czarnym sezamem


Składniki:

kawałek łososia bez skóry
białko jaja kurzego
sól
świeżo zmielony pieprz
3-4 łyżki maku

2 garście młodego szpinaku
1-2 łyżeczki czarnego sezamu
oliwa z oliwek
ocet figowy
sól, świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

Białko lekko roztrzepujemy i dobrze solimy oraz pieprzymy gdyż ryby nie będziemy już doprawiać.

Filet z łososia moczymy w białku a następnie w maku dobrze go dociskając. Smażymy na małym ogniu z obu stron.

W misce łączymy szpinak z sezamem. Przygotowujemy dressing łacząc oliwę z octem figowym oraz solą i pieprzem. Polewamy szpinak i nakładamy sałatkę na talerz.

Usmażonego łososia lekko studzimy i układamy na sałatce ze szpinaku.



Robiąc łososia w maku inspirowałam się przepisem z programu "Smaki Francji" - tam był tak zrobiony tuńczyk.

Ja postanowiłam zrobić łososia w makowej posypce na sałatce z młodych listków szpinaku którą doprawiłam octem figowym i czarnym sezamem.

Łososia można jeść i na ciepło i zimno - w obu przypadkach smakuje wybornie. Jest bardzo chrupiący dzięki makowej posypce która nadaje mu ciekawego smaku i dzięki temu jest całkowicie inny niż te które jadłam do tej pory.

Łososia w maku na szpinakowej sałatce z czarnym sezamem zgłaszam do akcji:

- "Wigilia 2012" którą organizuje mysza prowadząca bloga www.kuchennawyspasmakow.blogspot.c...




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne