Łosoś w maku na szpinakowej sałatce z czarnym sezamemSkładniki: kawałek łososia bez skóry białko jaja kurzego sól świeżo zmielony pieprz 3-4 łyżki maku 2 garście młodego szpinaku 1-2 łyżeczki czarnego sezamu oliwa z oliwek ocet figowy sól, świeżo zmielony pieprz |
Sposób przygotowania: Białko lekko roztrzepujemy i dobrze solimy oraz pieprzymy gdyż ryby nie będziemy już doprawiać. Filet z łososia moczymy w białku a następnie w maku dobrze go dociskając. Smażymy na małym ogniu z obu stron. W misce łączymy szpinak z sezamem. Przygotowujemy dressing łacząc oliwę z octem figowym oraz solą i pieprzem. Polewamy szpinak i nakładamy sałatkę na talerz. Usmażonego łososia lekko studzimy i układamy na sałatce ze szpinaku. Robiąc łososia w maku inspirowałam się przepisem z programu "Smaki Francji" - tam był tak zrobiony tuńczyk. Ja postanowiłam zrobić łososia w makowej posypce na sałatce z młodych listków szpinaku którą doprawiłam octem figowym i czarnym sezamem. Łososia można jeść i na ciepło i zimno - w obu przypadkach smakuje wybornie. Jest bardzo chrupiący dzięki makowej posypce która nadaje mu ciekawego smaku i dzięki temu jest całkowicie inny niż te które jadłam do tej pory. Łososia w maku na szpinakowej sałatce z czarnym sezamem zgłaszam do akcji: - "Wigilia 2012" którą organizuje mysza prowadząca bloga www.kuchennawyspasmakow.blogspot.c... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne