Babeczki z musem łososiowym z nutką chrzanu


Składniki:

12 spodów z kruchego ciasta
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00...

200 g łososia
1 łyżeczka domowej przyprawy do ryb
www.ewelosa.pl/?przepisy,14,18,w,0...
1 łyżeczka masła bagna cauda
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00...

1 serek ziołowy - ja dałam almette
1 łyżka koperku
3 łyżeczki chrzanu
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka agar agar
sok z limetki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

czerwony pieprz




Sposób przygotowania:

Łososia doprawiamy przyprawa do ryb i obkładamy płatkami masła. Pieczemy w 170'C około 20 minut. Studzimy i rozdrabniamy.

W garnku podgrzewamy kremówkę i dodajemy agar agar. Rozpuszczamy.

W miseczce ucieramy serek ziołowy z chrzanem, dodajemy koperek i doprawiamy sokiem z limonki, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wrzucamy około 3/4 łososia i miksujemy na gładką masę.

Wlewamy do musu śmietankę kremówkę i całość energicznie mieszamy lekko ubijając. Dodajemy pozostałego łososia podzielonego na mniejsze kawałeczki. Ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Nakładamy mus do szprycy z okragłą końcówką i nakładamy do babeczek. Całość układamy na młodych listkach szpinaku i posypujemy czerwonym pieprzem.



Mój stół wigilijny nie jest do końca taki tradycyjny. Są na nim potrawy które ewidentnie kojarzą się z Wigilią jak barszcz czerwony, kutia czy ryby.

Staram sie by co roku zagościła jakaś nowa potrawa - tak było kilka lat temu z rybą marynowaną w terijaki podaną pod warzywami curry którą od tamtego czasu robię na każdą Wigilię.

W internecie jest mnóstwo przepisów na babeczki z łososiem ale wędzonym ja chciałam by mój był upieczony.
W tym roku postanowiłam więc zrobić babeczki z kruchego ciasta z musem łososiowym.

To właśnie w tym przepisie wykorzytałam kruche ciasto na które wstawiłam przepis w ostatnim wpisie.

Kruche ciasto które jest bardzo maślane wspaniale współgra z blado różowym musem z kawałkami łososia. Mus jest dobrze doprawiony - czuć chrzan i limonkę, to nadaje mu charakteru.

Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i już wiem, że co roku będę robiła te babeczki na Wigilię.
I tak sobie myślę, iż takie babeczki mogą też być wspaniałą propozycją na Sylwestra czy inne inprezy.

Babeczki z musem łososiowym z nutką chrzanu zgłaszam do akcji:
- "Wigilia 2012" którą organizuje mysza prowadząca bloga www.kuchennawyspasmakow.blogspot.c...

- "Sylwestrowo-imprezowo" którą oragnizuje Szybkie gotowanie z bloga www.nietracczasunagotowanie.blogsp...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne