Babeczki z musem łososiowym z nutką chrzanuSkładniki: 12 spodów z kruchego ciasta www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00... 200 g łososia 1 łyżeczka domowej przyprawy do ryb www.ewelosa.pl/?przepisy,14,18,w,0... 1 łyżeczka masła bagna cauda www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00... 1 serek ziołowy - ja dałam almette 1 łyżka koperku 3 łyżeczki chrzanu 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka agar agar sok z limetki świeżo zmielony czarny pieprz sól czerwony pieprz |
Sposób przygotowania: Łososia doprawiamy przyprawa do ryb i obkładamy płatkami masła. Pieczemy w 170'C około 20 minut. Studzimy i rozdrabniamy. W garnku podgrzewamy kremówkę i dodajemy agar agar. Rozpuszczamy. W miseczce ucieramy serek ziołowy z chrzanem, dodajemy koperek i doprawiamy sokiem z limonki, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wrzucamy około 3/4 łososia i miksujemy na gładką masę. Wlewamy do musu śmietankę kremówkę i całość energicznie mieszamy lekko ubijając. Dodajemy pozostałego łososia podzielonego na mniejsze kawałeczki. Ponownie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy mus do szprycy z okragłą końcówką i nakładamy do babeczek. Całość układamy na młodych listkach szpinaku i posypujemy czerwonym pieprzem. Mój stół wigilijny nie jest do końca taki tradycyjny. Są na nim potrawy które ewidentnie kojarzą się z Wigilią jak barszcz czerwony, kutia czy ryby. Staram sie by co roku zagościła jakaś nowa potrawa - tak było kilka lat temu z rybą marynowaną w terijaki podaną pod warzywami curry którą od tamtego czasu robię na każdą Wigilię. W internecie jest mnóstwo przepisów na babeczki z łososiem ale wędzonym ja chciałam by mój był upieczony. W tym roku postanowiłam więc zrobić babeczki z kruchego ciasta z musem łososiowym. To właśnie w tym przepisie wykorzytałam kruche ciasto na które wstawiłam przepis w ostatnim wpisie. Kruche ciasto które jest bardzo maślane wspaniale współgra z blado różowym musem z kawałkami łososia. Mus jest dobrze doprawiony - czuć chrzan i limonkę, to nadaje mu charakteru. Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i już wiem, że co roku będę robiła te babeczki na Wigilię. I tak sobie myślę, iż takie babeczki mogą też być wspaniałą propozycją na Sylwestra czy inne inprezy. Babeczki z musem łososiowym z nutką chrzanu zgłaszam do akcji: - "Wigilia 2012" którą organizuje mysza prowadząca bloga www.kuchennawyspasmakow.blogspot.c... - "Sylwestrowo-imprezowo" którą oragnizuje Szybkie gotowanie z bloga www.nietracczasunagotowanie.blogsp... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne