Schab faszerowany suszonymi śliwkami, czosnkiem i rozmarynemSkładniki: 1 kg schabu bez kości 150 g suszonych śliwek takich mięsistych 5 ząbków czosnku oliwa i olej 2 gałązki świeżego rozmarynu kilka świeżych listków laurowych kilka ziaren czarnego pieprzu sól |
Sposób przygotowania: Schab nakłówamy na wylot nożem i faszerujemy śliwkami (ja je lekko pociełam) czterema ząbkami czosnku i kilkoma posiekanymi listkami rozmarynu. Ja farsz lekko posoliłam. Wkładamy w siatkę lub obwiązujemy sznurkiem i obsmażamy z każdej strony na złoto. Wsuwamy gałązki rozmarynu pod siatkę. Na patelnię na której obsmażaliśmy mięso wlewamy 2-3 łyżki oliwy oraz dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, liście laurowe, ziarna pieprzu. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dobrze solimy. Chwilkę podsmażamy uważając by nie spalić czosnku i tak powstałą marynata nacieramy schab. Wkładamy do blaszki i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy mięso w wyłączonym lekko otwartym piekarniku by odpoczęło przez 10-15 minut. Przepis na ten schab zobaczyłam w magazynie kulinarnym KUKBUK i jest autorstwa Elizy Mórawskiej w blogosferze kulinarnej znanej jako Liska:). Przygotowanie jest banalnie proste a wygląd schabu to już sami oceńcie. Mieso nie jest suche co dość często się zdaża w przypadku faszerowanego schabu. Mam tylko jedno małe zastrzeżenie mięso choć je dość mocno posoliłam było za mało słone - tak sie teraz zastanawiam gdyby je namoczyć w solance tak z kilka godzin może efekt byłby akurat;) Schab jest smaczny zarówno pokrojony w plastry i jedzony na ciepło jak i jako wędlina na kanapki. Ja podałam go także jako danie obiadowe pokrojony w grube plastry z sosem pieczeniowym. Schab faszerowany śuszonymi śliwkami, czosnkiem i rozmarynem zgłaszam do akcji: - "Sylwestrowo-imprezowo" którą oragnizuje Szybkie gotowanie z bloga www.nietracczasunagotowanie.blogsp... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne