Szuba czyli śledzie pod pierzynkąSkładniki: 3- 4 śledzie w oleju 1 cebula 2 ugotowane buraki 2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 ugotowane marchewki 4-5 jajek ugotowanych na twardo majonez natka pietruszki albo drobny szczypiorek |
Sposób przygotowania: Śledzie kroimy w kawałki i układamy na dnie szkanej misy. Cebulę kroimy w kosteczkę i przykrywamy nią śledzie, rozsmarowujemy 2 łyżki majonezu. Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę, kładziemy jako kolejną warstwę. Na to znowu dajemy majonez. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Prezkładamy do miski i przykrywamy majonezem. Tak samo postępujemy z marchewką. Jajka obieramy i ścieramy na tarce i posypujemy górę sałatki. Siekamy drobniutko natkę albo szczypiorek i posypujemy - u mnie to była pora i troszeczkę rzodkiewki. Szuba czyli sledzie pod pierzynką to bardzo ładnie prezentujaca się sałatka która często gości na stołach wigilijnych. Zwana tez jest sałatką warstwową ze śledziem i zauważyłam, że są różne wersje szuby - z ogórkami kiszonymi czy żółtym serem. Ale w każdej wystepują buraki, śledzie, ziemniaki czy cebula. Ja bardzo lubię szubę i już wiem, że napewno wypróbuję jej inne wersje;) Szuba czyli śledzie pod pierzynką zgłaszam do akcji: - "Wigilia 2012" którą organizuje mysza prowadząca bloga www.kuchennawyspasmakow.blogspot.c... - "Sylwestrowo-imprezowo" którą oragnizuje Szybkie gotowanie z bloga www.nietracczasunagotowanie.blogsp... - "Śledziowe szaleństwo" którą organizuje elik prowadząca bloga www.eligotowanie.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne