Szuba czyli śledzie pod pierzynką


Składniki:

3- 4 śledzie w oleju
1 cebula
2 ugotowane buraki
2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
3 ugotowane marchewki
4-5 jajek ugotowanych na twardo

majonez
natka pietruszki albo drobny szczypiorek


Sposób przygotowania:

Śledzie kroimy w kawałki i układamy na dnie szkanej misy. Cebulę kroimy w kosteczkę i przykrywamy nią śledzie, rozsmarowujemy 2 łyżki majonezu.

Buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę, kładziemy jako kolejną warstwę. Na to znowu dajemy majonez.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Prezkładamy do miski i przykrywamy majonezem. Tak samo postępujemy z marchewką.

Jajka obieramy i ścieramy na tarce i posypujemy górę sałatki. Siekamy drobniutko natkę albo szczypiorek i posypujemy - u mnie to była pora i troszeczkę rzodkiewki.



Szuba czyli sledzie pod pierzynką to bardzo ładnie prezentujaca się sałatka która często gości na stołach wigilijnych.

Zwana tez jest sałatką warstwową ze śledziem i zauważyłam, że są różne wersje szuby - z ogórkami kiszonymi czy żółtym serem. Ale w każdej wystepują buraki, śledzie, ziemniaki czy cebula.

Ja bardzo lubię szubę i już wiem, że napewno wypróbuję jej inne wersje;)

Szuba czyli śledzie pod pierzynką zgłaszam do akcji:
- "Wigilia 2012" którą organizuje mysza prowadząca bloga www.kuchennawyspasmakow.blogspot.c...

- "Sylwestrowo-imprezowo" którą oragnizuje Szybkie gotowanie z bloga www.nietracczasunagotowanie.blogsp...

- "Śledziowe szaleństwo" którą organizuje elik prowadząca bloga www.eligotowanie.blogspot.com...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne