Torcik w-zSkładniki: 1 kostka masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 7 łyżek wody 4 łyżki kakao 1,5 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklana zimnego naparu kawowego - do nasączenia ciasta 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru cynamonowego |
Sposób przygotowania: Wodę, cukier, tłuszcz i kakao rozpuszczamy w garnku. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu mieszając masę by nam nie przywarła do dna garnka. Odlewamy 3/4 szklanki masy a resztę studzimy. Do letniej masy dodajemy makę, żółtka, proszek do pieczenia i ubite na sztywną pianę białka. Całośc delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier cynamonowy. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i kroimy w połowie wysokości. Spodnią warstwę nasączamy naparem kawowym, smarujemy bitą śmietaną - trochę odkładamy do dekoracji - i przykrywamy drugim krążkiem który też nasączamy naparem. Wierzch polewamy odłożoną masą czekoladową i dekorujemy bitą śmietaną. Każdy z Nas ma takie smaki które kojarzą się z dzieciństwem. Nie pamiętam kiedy sama piekłam to ciasto - lata temu ;) Smak w-z to smak mego dzieciństwa - takie ciasto piekła mi Moja Kochana Babcia Karolina a później moja Mama od których to dostałam ten przepis w spadku;) Pamiętam też smak sernika tak pysznego i puszystego niczym pianka - ale niestety nie zachował się na niego przepis a wielka szkoda. Puszyste czekoladowe ciasto przełożone bitą śmietaną a do tego filiżanka dobrej kawy - czegóż trzeba więcej do szczęscia :). [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne