Torcik w-z


Składniki:

Torcik w-z 1 kostka masła lub margaryny
1,5 szklanki cukru
7 łyżek wody
4 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklana zimnego naparu kawowego - do nasączenia ciasta

500 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru cynamonowego


Sposób przygotowania:

Wodę, cukier, tłuszcz i kakao rozpuszczamy w garnku. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu mieszając masę by nam nie przywarła do dna garnka.
Odlewamy 3/4 szklanki masy a resztę studzimy.

Do letniej masy dodajemy makę, żółtka, proszek do pieczenia i ubite na sztywną pianę białka. Całośc delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier cynamonowy.

Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i kroimy w połowie wysokości. Spodnią warstwę nasączamy naparem kawowym, smarujemy bitą śmietaną - trochę odkładamy do dekoracji - i przykrywamy drugim krążkiem który też nasączamy naparem.

Wierzch polewamy odłożoną masą czekoladową i dekorujemy bitą śmietaną.



Każdy z Nas ma takie smaki które kojarzą się z dzieciństwem. Nie pamiętam kiedy sama piekłam to ciasto - lata temu ;)

Smak w-z to smak mego dzieciństwa - takie ciasto piekła mi Moja Kochana Babcia Karolina a później moja Mama od których to dostałam ten przepis w spadku;)

Pamiętam też smak sernika tak pysznego i puszystego niczym pianka - ale niestety nie zachował się na niego przepis a wielka szkoda.

Puszyste czekoladowe ciasto przełożone bitą śmietaną a do tego filiżanka dobrej kawy - czegóż trzeba więcej do szczęscia :).




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne