Bezy ziemniaczane


Składniki:

Bezy ziemniaczane 1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
3 jajka
1/2 szklanki śmietany 18%
50 g startego żółtego sera
sól
świeżo starty czarny pieprz


Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki - najlepsze są z poprzedniego dnia - przeciskamy przez praskę.

W misce ucieramy żółtka, masło, śmietanę i ser żółty. Dodajemy ziemniaki, sól, pieprz i dobrze ucieramy. Można to zrobić w mikserze.

Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy łyżką i delikatnie mieszamy.

Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i wyciskamy rozetki. Pieczemy w 220'C przez około 10-20 minut.



Musze się Wam do czegoś przyznać - w końcu się wzięłam za porządkowanie moich nie wstawionych przepisów i szukanie zdjeć do nich. Byłam w szoku, że ich az tyle ;)

Ale powoli będą się tutaj pojawiały - niestety nie zawsze pamiętam skąd pochodzi dany przepis bo są one pozapisywane na karteluszkach.
Dlatego z góry przepraszam jak się okaże, że jakiś przepis pochodzi z miejsca które znacie - wtedy proszę podajcie mi informację a ja ją umieszczę podając link :)

Tak jest z tymi bezami - robię je od dawna ale nie wiem skąd mam przepis.

Bezy ziemniaczane są puszyste i osoby które je jedzą są zaskoczone, że można wyczarować takie cudo ze zwykłego ziemniaka.

Mój Synuś bardzo je lubi i mówi o są moje gwiazdki na obiad :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne