Bezy ziemniaczaneSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 3 jajka 1/2 szklanki śmietany 18% 50 g startego żółtego sera sól świeżo starty czarny pieprz |
Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki - najlepsze są z poprzedniego dnia - przeciskamy przez praskę. W misce ucieramy żółtka, masło, śmietanę i ser żółty. Dodajemy ziemniaki, sól, pieprz i dobrze ucieramy. Można to zrobić w mikserze. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy łyżką i delikatnie mieszamy. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i wyciskamy rozetki. Pieczemy w 220'C przez około 10-20 minut. Musze się Wam do czegoś przyznać - w końcu się wzięłam za porządkowanie moich nie wstawionych przepisów i szukanie zdjeć do nich. Byłam w szoku, że ich az tyle ;) Ale powoli będą się tutaj pojawiały - niestety nie zawsze pamiętam skąd pochodzi dany przepis bo są one pozapisywane na karteluszkach. Dlatego z góry przepraszam jak się okaże, że jakiś przepis pochodzi z miejsca które znacie - wtedy proszę podajcie mi informację a ja ją umieszczę podając link :) Tak jest z tymi bezami - robię je od dawna ale nie wiem skąd mam przepis. Bezy ziemniaczane są puszyste i osoby które je jedzą są zaskoczone, że można wyczarować takie cudo ze zwykłego ziemniaka. Mój Synuś bardzo je lubi i mówi o są moje gwiazdki na obiad :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne