Chleb kminkowy


Składniki:

Chleb kminkowy 400 g m±ki pszennej
2 łyżki zakwasu żytniego
50 g m±ki żytniej chlebowej
2 gramy ¶wieżych drożdży
300 ml wody
1,5 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki kminu indyjskiego zwanego kminem czy kminem rzymskim


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ł±czymy w misce. Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

NAstepnego dnia ¶ciereczke mocno wysypujemy m±k±, przekładamy na ni± ciasto. Odstawiamy ponownie do miski albo do koszyka by ciasto wyrosło na około godzinę.

W tym czasie nagrzewamy w piekarniku w temperaturze 250'C garnek przez około 30 minut.

Po tym czasie przekładamy wyro¶nięte ciasto chlebowe do garnka, przykrywamy pokrywk± i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Następnie zdejmujemy przykrywke i dopiekamy w odkrytym garnku przez 20-25 minut.

Upieczony chleb daje taki głuchy dĽwiek postukany od dołu. Studzimy bochenek na kratce kuchennej.



To był pierwszy chleb jaki upiekłam po aktywacji mojego ususzonego zakwasu po wakacjach. Było to już troche czasu temu ;) a przepis pochodzi od Liski z bloga www.pracowniawypieków.blogspot.com.

Chleb smakował mi bardzo w towarzystwie zupy z czerwonej soczewicy a kleksem ¶mietany.

To łatwy w pieczeniu chleb, wystarczy wszystko tylko poł±czyć w misce. Ja nie posiadam garnka rzymskiego wiec piekłam chleb w takim garnku który może być używany w piekarniku ;)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne