Stek z tuńczyka z warzywami gotowanymi na parze i sosem ze świeżej mięty


Składniki:

1-2 steki z tuńczyka
2 marchewki
1-2 ziemniaki
garść fasolki szparagowej żółtej
sok z cytrny i 1 plaster cytryny
sól gruboziarnista


Sposób przygotowania:

Stek skrapiamy odrobiną soku z cytryny.

Marchewkę kroimy pod skosem, fasolkę na mniejsze kawałki. Warzywa gotujemy na parze albo w lekko osolonej wodzie jak nie macie możliwości ugotować ich na parze.

Stek z tuńczyka smażymy po 2-3 minuty z każdej strony - najlepiej na patelni grilowej.

Na talerzu układamy liść sałaty na niego kładziemy usmażonego steka z tuńczyka a obok układamy warzywa.

Całość posypujemy solą gruboziarnistą a na rybkę kładziemy łyżeczkę sosu ze świeżej mięty.



To kolejny przepis który czekał na wstawienie długi okres czasu :)

Stek z tuńczyka z warzywami na parze i sosem ze świeżej mięty - pyszne lekkie danie idealne wręcz latem.

Gdy zobaczyłam na targu rybnym takie cudo z tuńczyka musiałam kupić i to był bardzo dobry pomysł bo stek z tuńczyka wyszedł pyszny i pamiętam, że bardzo mi smakował.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne