Stek z tuńczyka z warzywami gotowanymi na parze i sosem ze świeżej miętySkładniki: 1-2 steki z tuńczyka 2 marchewki 1-2 ziemniaki garść fasolki szparagowej żółtej sok z cytrny i 1 plaster cytryny sól gruboziarnista |
Sposób przygotowania: Stek skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Marchewkę kroimy pod skosem, fasolkę na mniejsze kawałki. Warzywa gotujemy na parze albo w lekko osolonej wodzie jak nie macie możliwości ugotować ich na parze. Stek z tuńczyka smażymy po 2-3 minuty z każdej strony - najlepiej na patelni grilowej. Na talerzu układamy liść sałaty na niego kładziemy usmażonego steka z tuńczyka a obok układamy warzywa. Całość posypujemy solą gruboziarnistą a na rybkę kładziemy łyżeczkę sosu ze świeżej mięty. To kolejny przepis który czekał na wstawienie długi okres czasu :) Stek z tuńczyka z warzywami na parze i sosem ze świeżej mięty - pyszne lekkie danie idealne wręcz latem. Gdy zobaczyłam na targu rybnym takie cudo z tuńczyka musiałam kupić i to był bardzo dobry pomysł bo stek z tuńczyka wyszedł pyszny i pamiętam, że bardzo mi smakował. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne