Mix przypraw do spaghetti


Składniki:

Mix przypraw do spaghetti 15 g suszonej natki pietruszki
15 g suszonego czosnku
30 g płatków chili - ja dałam 20 g suszonej słodkiej papryki i 10 g mixu ostrego chili
45 g soli


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wsypujemy do słoiczka i mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym słoiczku.

Dodajemy około 1 łyżki na 500 g mielonego mięsa - ja odrobinę jeszcze dosoliłam mięso po dodaniu tej przyparawy.



Gdy zobaczyłam nową książkę Nigelli Lawson "Nigellissima" musiałam ją sobie pooglądać.

W oko wpadł mi przepis na przyprawę do spaghetti i choć nie kupiłam ksiązki - jeszcze ;) - to zrobiłam przyprawę.

Nie wiem ale ja jeszcze się nigdy nie zawiodłam na przepisach Nigelli, lubię jej sposób gotowania - leniwy, bez pośpiechu i taki prosty:)

Przyprawa zawiera 30 g płatków chili - niestety nie wiem czy mają to być ostre czy słodkie płatki więc ja zrobiłam mieszankę. Przyprawa i tak wyszła dość ostra.

Użyłam ostego mixu suszonego chili które sobie sama latem ususzyłam - a zawiera on czerwone chili, czerwone i zielone peperoni, okragłe żółte i czerwone chili, paprykę peperoncino oraz wegierską hungarian hot wax.

A o moim sosie do spaghetti napiszę już niebawem ;)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne