Mix przypraw do spaghettiSkładniki: 15 g suszonej natki pietruszki 15 g suszonego czosnku 30 g płatków chili - ja dałam 20 g suszonej słodkiej papryki i 10 g mixu ostrego chili 45 g soli |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wsypujemy do słoiczka i mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym słoiczku. Dodajemy około 1 łyżki na 500 g mielonego mięsa - ja odrobinę jeszcze dosoliłam mięso po dodaniu tej przyparawy. Gdy zobaczyłam nową książkę Nigelli Lawson "Nigellissima" musiałam ją sobie pooglądać. W oko wpadł mi przepis na przyprawę do spaghetti i choć nie kupiłam ksiązki - jeszcze ;) - to zrobiłam przyprawę. Nie wiem ale ja jeszcze się nigdy nie zawiodłam na przepisach Nigelli, lubię jej sposób gotowania - leniwy, bez pośpiechu i taki prosty:) Przyprawa zawiera 30 g płatków chili - niestety nie wiem czy mają to być ostre czy słodkie płatki więc ja zrobiłam mieszankę. Przyprawa i tak wyszła dość ostra. Użyłam ostego mixu suszonego chili które sobie sama latem ususzyłam - a zawiera on czerwone chili, czerwone i zielone peperoni, okragłe żółte i czerwone chili, paprykę peperoncino oraz wegierską hungarian hot wax. A o moim sosie do spaghetti napiszę już niebawem ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne