Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami


Składniki:

Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami 1 szklanka suchej czerwonej fasoli
1 listek laurowy
3 ziela angielskie

5 suszonych pomidorów
100 ml oliwy od suszonych pomidorów
1 łyżka pasty paprykowej ostrej
1 łyżka pasty paprykowej słodkiej
4 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz cayenne
szczypta ziół prowansalskich


Sposób przygotowania:

Fasole moczymy na noc i rano gotujemy w tej samej wodzie razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Gdy jest miękka odcedzamy i lekko studzimy.

Wrzucamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy i gdyby pasta była zbyt zwarta możecie dodać odrobinę oliwy z oliwek.

Doprawiamy świeżo zmieloną solą, pieprzem cayenne i dodajemy zioła prowansalskie.



Pastę z czerwonej fasoli uwielbiam z suszonymi pomidorami pokochałam od pierwszego kęsa.

Jest wyborna, lekko ostra ale nie za bardzo wg. mnie jest idealna. Robiąc ją za inspirację posłużył mi przepis Adriana który prowadzi bloga www.zielone-zycie.blogspot.com... - było dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem że, Panowie gotuja i blogują :) Oby było ich jak najwięcej :)

Pastę z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami zgłaszam do akcji:
- "Warzywa strączkowe - edycja zimowa" którą organizuje Malwinka z bloga www.filiozfiasmaku.blogspot.com...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne