Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidoramiSkładniki: 1 szklanka suchej czerwonej fasoli 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 5 suszonych pomidorów 100 ml oliwy od suszonych pomidorów 1 łyżka pasty paprykowej ostrej 1 łyżka pasty paprykowej słodkiej 4 ząbki czosnku sól do smaku pieprz cayenne szczypta ziół prowansalskich |
Sposób przygotowania: Fasole moczymy na noc i rano gotujemy w tej samej wodzie razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Gdy jest miękka odcedzamy i lekko studzimy. Wrzucamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy i gdyby pasta była zbyt zwarta możecie dodać odrobinę oliwy z oliwek. Doprawiamy świeżo zmieloną solą, pieprzem cayenne i dodajemy zioła prowansalskie. Pastę z czerwonej fasoli uwielbiam z suszonymi pomidorami pokochałam od pierwszego kęsa. Jest wyborna, lekko ostra ale nie za bardzo wg. mnie jest idealna. Robiąc ją za inspirację posłużył mi przepis Adriana który prowadzi bloga www.zielone-zycie.blogspot.com... - było dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem że, Panowie gotuja i blogują :) Oby było ich jak najwięcej :) Pastę z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami zgłaszam do akcji: - "Warzywa strączkowe - edycja zimowa" którą organizuje Malwinka z bloga www.filiozfiasmaku.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne