Tatar z łososia z kaparamiSkładniki: 250 g świeżego łososia 1 mały peczek koperku 1 mały pęczek drobnego szczypiorku 4-5 łyżek kaparów 2-3 małe szalotki sól i pieprz świeżo zmielone cząstki limonki i cytryn |
Sposób przygotowania: Łososia lekko zamrażamy - wtedy łatwiej się go kroi - i kroimy w drobną kosteczkę. Koperek, szczypiorek i szalotki drobniutko kroimy i dodajemy do łososia. Całość dokładnie mieszamy. Kapary lekko przepłukujemy wodą i dodajemy do łososia. Doprawiamy solą i pieprzem - sólcie stopniowo bo kapary sa już słone. Odstawiamy by składniki się "przegryzły" - ja tego tatara robię w szklanym słoiku tak m jest najwygodniej;) Tatara ozdabiamy świeżym koperkiem i skrapiamy sokiem z limonki albo cytryny - jaki bardziej Wam pasuje ale pamiętajcie o jednej rzeczy. Sokiem skrapiamy tuz przed jedzeniem nie wcześniej gdyż łosoś się nam ugotuje i stanie się biały. Bardzo lubię łososia zarówno pieczonego i wędzonego. Musze się przynzać iż nigdy nie jadłam surowego. Kiedyś oglądając program "Smaki Francji" zanotowałam sobie ten przepis z myślą o Wigilii. Tatar z łososia z kaparami jest wyśmienity. Robiłam go już od świąt dwa razy co świadczy o tym, że bardzo mi posmakował. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne