Tatar z łososia z kaparami


Składniki:

250 g świeżego łososia
1 mały peczek koperku
1 mały pęczek drobnego szczypiorku
4-5 łyżek kaparów
2-3 małe szalotki
sól i pieprz świeżo zmielone

cząstki limonki i cytryn


Sposób przygotowania:

Łososia lekko zamrażamy - wtedy łatwiej się go kroi - i kroimy w drobną kosteczkę.

Koperek, szczypiorek i szalotki drobniutko kroimy i dodajemy do łososia. Całość dokładnie mieszamy.

Kapary lekko przepłukujemy wodą i dodajemy do łososia.

Doprawiamy solą i pieprzem - sólcie stopniowo bo kapary sa już słone. Odstawiamy by składniki się "przegryzły" - ja tego tatara robię w szklanym słoiku tak m jest najwygodniej;)

Tatara ozdabiamy świeżym koperkiem i skrapiamy sokiem z limonki albo cytryny - jaki bardziej Wam pasuje ale pamiętajcie o jednej rzeczy. Sokiem skrapiamy tuz przed jedzeniem nie wcześniej gdyż łosoś się nam ugotuje i stanie się biały.

Bardzo lubię łososia zarówno pieczonego i wędzonego. Musze się przynzać iż nigdy nie jadłam surowego.

Kiedyś oglądając program "Smaki Francji" zanotowałam sobie ten przepis z myślą o Wigilii.

Tatar z łososia z kaparami jest wyśmienity. Robiłam go już od świąt dwa razy co świadczy o tym, że bardzo mi posmakował.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne