Sałatka jarzynowa z żurawiną zwana sałatką PRL-u w nowej wersjiSkładniki: 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 łodyga selera naciowego plaster selera grubości 1 cm - w/w warzywa ugotowane zostały w rosole 1 jajko ugotowane na twardo 3 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 małe ogórki kiszone 1 łodyga selera naciowego 5-6 cm kawałek pora 2 garście żurawiny 2-3 łyżki majonezu sól morska pieprz ziołowy |
Sposób przygotowania: Warzywa ugotowane w rosole - marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy - ziemniaki, jajko, ogórki kiszone, łodygę selera kroimy w kosteczkę. Pora kroimy drobniutko i dodajemy do pozostałych pokrojonych warzyw. Wrzucamy suszoną żurawinę i całość mieszamy. Dodajemy majonez, solimy i posypujemy ziołowym pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do miski. Odstawiamy do lodówki by się schłodziła. Każdy z Nas zna sałatkę jarzynową która gościła na stołach Naszych rodziców podczas każdej niemalże imprezy. Mój brat nazywa ją sałatką PRL-U :D dlatego postanowiłam ta nazwę wykorzystać bo mi się bardzo spodobała. Zapraszam więc na podróż do smaków tamtych czasów ale w nowej wersji ;) Dodałam do klasycznej sałatki łodygę selera i suszoną żurawinę. Powiem Wam w sekrecie ta sałatka smakuje wybornie ;) niby smak który znamy i kochamy ;) ale w nim coś nowego:) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne