Sałatka jarzynowa z żurawiną zwana sałatką PRL-u w nowej wersji


Składniki:

1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 łodyga selera naciowego
plaster selera grubości 1 cm
- w/w warzywa ugotowane zostały w rosole

1 jajko ugotowane na twardo
3 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 małe ogórki kiszone
1 łodyga selera naciowego
5-6 cm kawałek pora
2 garście żurawiny

2-3 łyżki majonezu
sól morska
pieprz ziołowy


Sposób przygotowania:

Warzywa ugotowane w rosole - marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy - ziemniaki, jajko, ogórki kiszone, łodygę selera kroimy w kosteczkę.

Pora kroimy drobniutko i dodajemy do pozostałych pokrojonych warzyw. Wrzucamy suszoną żurawinę i całość mieszamy.

Dodajemy majonez, solimy i posypujemy ziołowym pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy i przekładamy do miski. Odstawiamy do lodówki by się schłodziła.


Każdy z Nas zna sałatkę jarzynową która gościła na stołach Naszych rodziców podczas każdej niemalże imprezy.

Mój brat nazywa ją sałatką PRL-U :D dlatego postanowiłam ta nazwę wykorzystać bo mi się bardzo spodobała.

Zapraszam więc na podróż do smaków tamtych czasów ale w nowej wersji ;)

Dodałam do klasycznej sałatki łodygę selera i suszoną żurawinę. Powiem Wam w sekrecie ta sałatka smakuje wybornie ;) niby smak który znamy i kochamy ;) ale w nim coś nowego:)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne