Ryż zapiekany z jabłkamiSkładniki: 1,5-2 szklanek ryżu - ugotowanego na mleku z dodatkiem laski wanilii 3-4 jabłka cukier trzcinowy demerara cynamon płatki masła suszona żurawina słodka śmietanka cukier cynamonowy |
Sposób przygotowania: Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i układamy warstwę ryżu ( 1/3 jego objętości)- taką nie za grubą. Ścieramy 2 jabłka, posypujemy je cukrem brązowym i cynamonem - ilość wg. własnych kubków smakowych. Następnie powtarzamy czynności - u mnie ostatnią warstwą były jabłka choć wiem że, powinien być ryż na którym układamy płatki masła. Całość posypujemy suszoną żurawina i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Po wyjęciu lekko studzimy i nakładamy do miseczek. Polewamy słodką śmietanką wymieszaną z cukrem cynamonowym. To jeden z tych przepisów który czekał w kolejce na wstawienie sporo czasu ;) Kto z Nas nie pamięta smaku zapiekanego ryżu z jabłkami z dzieciństwa - ja go bardzo lubiłam i chętnie jadłam choć mój brat niekoniecznie ;) Moja wersja jest nieco inna niż ta którą przygotowała Nam moja Mama. Dodałam cukier trzcinowy i suszoną żurawinę. I pomyliłam się robiąc ostatnią warstwę ale to nic bo ryż zapiekany z jabłkami smakował mi bardzo :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne