Ryż zapiekany z jabłkami


Składniki:

1,5-2 szklanek ryżu - ugotowanego na mleku z dodatkiem laski wanilii
3-4 jabłka
cukier trzcinowy demerara
cynamon
płatki masła

suszona żurawina
słodka śmietanka
cukier cynamonowy


Sposób przygotowania:

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i układamy warstwę ryżu ( 1/3 jego objętości)- taką nie za grubą.

Ścieramy 2 jabłka, posypujemy je cukrem brązowym i cynamonem - ilość wg. własnych kubków smakowych.

Następnie powtarzamy czynności - u mnie ostatnią warstwą były jabłka choć wiem że, powinien być ryż na którym układamy płatki masła.

Całość posypujemy suszoną żurawina i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut.

Po wyjęciu lekko studzimy i nakładamy do miseczek. Polewamy słodką śmietanką wymieszaną z cukrem cynamonowym.



To jeden z tych przepisów który czekał w kolejce na wstawienie sporo czasu ;)

Kto z Nas nie pamięta smaku zapiekanego ryżu z jabłkami z dzieciństwa - ja go bardzo lubiłam i chętnie jadłam choć mój brat niekoniecznie ;)

Moja wersja jest nieco inna niż ta którą przygotowała Nam moja Mama. Dodałam cukier trzcinowy i suszoną żurawinę. I pomyliłam się robiąc ostatnią warstwę ale to nic bo ryż zapiekany z jabłkami smakował mi bardzo :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne