Cebulowy placekSkładniki: Ciasto: 250 g mąki 10 g świeżych drożdży 150 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 300 g kiełbasy 4-5 średnich cebul 1 łyżka mąki 100 ml śmietany 2-3 jajka 1 łyżka majeranku po 1/2 łyżeczki tymianku i curry sól pieprz świeżo zmielony gałka muszkatołowa ostra czerwona papryka 100 g sera żółtego |
Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i czekamy aż lekko urosną. W misce łączymy mąkę, sól i cukier. Na środku robimy dołeczek w który wlewamy rozczyn i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy by było gładkie. Odstawiamy na pół godziny by ciasto lekko podrosło. W tym czasie kroimy w kosteczkę kiełbasę i podsmażamy ją na patelni na łyżce oleju. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do kiełbasy, całość smażymy do miękkości cebuli. Dodajemy mąkę, doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową oraz papryką ostrą, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich śmietanę, majeranek, tymianek i curry. Mieszamy,lekko solimy i dodajemy troszeczkę świeżo startej gałki muszkatołowej. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Przekładamy cebulowo-kiełbasiany farsz i całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Górę posypujemy żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C na 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy przez około 45 minut. To kolejny przepis który czeka na wstawieni nawet nie pytajcie jaki okres czasu bo sama tego nie pamiętam ;) Drożdżowy spód z cebulowo-kiełbasianym farszem zalany masą jajeczną i zapieczonym serem na górze - proste danie które może być sycącym obiadem czy kolacją. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne