Cebulowy placek


Składniki:

Cebulowy placek Ciasto:
250 g mąki
10 g świeżych drożdży
150 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:
300 g kiełbasy
4-5 średnich cebul
1 łyżka mąki

100 ml śmietany
2-3 jajka
1 łyżka majeranku
po 1/2 łyżeczki tymianku i curry
sól
pieprz świeżo zmielony
gałka muszkatołowa
ostra czerwona papryka

100 g sera żółtego


Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i czekamy aż lekko urosną.

W misce łączymy mąkę, sól i cukier. Na środku robimy dołeczek w który wlewamy rozczyn i oliwę z oliwek.
Zagniatamy ciasto i wyrabiamy by było gładkie. Odstawiamy na pół godziny by ciasto lekko podrosło.

W tym czasie kroimy w kosteczkę kiełbasę i podsmażamy ją na patelni na łyżce oleju.
Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do kiełbasy, całość smażymy do miękkości cebuli. Dodajemy mąkę, doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową oraz papryką ostrą, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich śmietanę, majeranek, tymianek i curry. Mieszamy,lekko solimy i dodajemy troszeczkę świeżo startej gałki muszkatołowej.

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Przekładamy cebulowo-kiełbasiany farsz i całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
Górę posypujemy żółtym serem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C na 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy przez około 45 minut.



To kolejny przepis który czeka na wstawieni nawet nie pytajcie jaki okres czasu bo sama tego nie pamiętam ;)

Drożdżowy spód z cebulowo-kiełbasianym farszem zalany masą jajeczną i zapieczonym serem na górze - proste danie które może być sycącym obiadem czy kolacją.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne