Krokiety ziemniaczane z warzywamiSkładniki: Krokiety: 7 dużych ziemniaków 1 ząbek czosnku sól, pieprz ziołowy słodka papryka 8 dużych liści szpinaku 1 marchewka 2 różyczki kalafiora 2 garście fasolki szparagowej żółtej 10 cienkich na 1/2 cm plasterków cykinii 1 jajko bułka tarta Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka papsty parykowej albo 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki przyprawy do tzatziki odrobina cukru |
Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy i gorące przeciskamy przez praskę. Marchewkę gotujemy około 10 minut i kroimy w kosteczkę. Kalafiora gotujemy około 3-5 minuty - ma być chrupki - i dzielimy na malutkie różyczki. Fasolkę obgotowujemy i kroimy w kosteczkę. Cukinię kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa dodajemy do puree zieniaczanego i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki by masa stężała. Gdyby masa była zbyt rzadka możecie dodać do niej bułki tartej albo kaszy manny. Formujemy krokiety i ponownie je schładzamy. Po wyjęciu obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor z klażdej strony. Składniki sosu mieszamy w miseczce i polewamy krokiety. Krokiety warzywne robiłam w zeszłym roku latem - wtedy mamy dostęp do wielu bardzo bogatych w składniki odżywcze i bardzo smacznych warzyw. Dlatego postanowiłam dodać je do krokietów ziemniaczanych. Krokiety takie są idelanym letnim obiadem - podane z sosem smakowały każdemu. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne