Krokiety ziemniaczane z warzywami


Składniki:

Krokiety ziemniaczane z warzywami Krokiety:
7 dużych ziemniaków
1 ząbek czosnku
sól, pieprz ziołowy
słodka papryka

8 dużych liści szpinaku
1 marchewka
2 różyczki kalafiora
2 garście fasolki szparagowej żółtej
10 cienkich na 1/2 cm plasterków cykinii
1 jajko
bułka tarta

Sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka papsty parykowej albo 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki przyprawy do tzatziki
odrobina cukru


Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy i gorące przeciskamy przez praskę.
Marchewkę gotujemy około 10 minut i kroimy w kosteczkę.
Kalafiora gotujemy około 3-5 minuty - ma być chrupki - i dzielimy na malutkie różyczki.
Fasolkę obgotowujemy i kroimy w kosteczkę. Cukinię kroimy w kostkę.

Wszystkie warzywa dodajemy do puree zieniaczanego i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki by masa stężała. Gdyby masa była zbyt rzadka możecie dodać do niej bułki tartej albo kaszy manny. Formujemy krokiety i ponownie je schładzamy. Po wyjęciu obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor z klażdej strony.

Składniki sosu mieszamy w miseczce i polewamy krokiety.



Krokiety warzywne robiłam w zeszłym roku latem - wtedy mamy dostęp do wielu bardzo bogatych w składniki odżywcze i bardzo smacznych warzyw. Dlatego postanowiłam dodać je do krokietów ziemniaczanych.

Krokiety takie są idelanym letnim obiadem - podane z sosem smakowały każdemu.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne