Zrazy z wołowiny duszone w sosie


Składniki:

700 g wołowiny
3 z±bki czosnku
¶wieżo zmielony pieprz

2 listki laurowe
4 ziela angielskie
7 kulek jałowca
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
4-5 grzybków suszonych
8 ¶rednich pieczarek
2 ¶rednie cebule

m±ka do zagęszczenie sosu - około 2 łyżek


Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w plastry grubo¶ci niecałego centymetra. Lekko rozbijamy i posypujemy pieprzem, obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem. Wkładamy do lodówki na cał± noc.

Następnego dnia obsypujemy płaty wołowiny m±k± i obsmażamy z obu stron na oleju na dużym ogniu. Układamy mięso w dużym garnku - takim by dno było jak największe.

Obieramy marchewkę i kroimy w słupki a seler w kawałki wielko¶ci około 4 cm. Wrzucamy do garnka.

Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, jałowiec, grzybki suszone i zalewamy 3 kubkami wody.

Na patelni na której smażyli¶my wołowinę obsmażamy cebulę pokrojon± w pół-talarki. Dodajemy do mięsa i dusimy cało¶c około 60 minut.

Pieczarki kroimy na ćwiartki i dodajemy do zrazów. Gotujemy jeszcze około 30 minut a na sam koniec zagęszczamy m±k±.

Zrazy z wołowiny podajemy z kluskami ¶l±skimi i surówk± z czerwonej kapusty.



Zrazy z wołowiny robiłam już jaki¶ czas temu - to kolejny przepis z kolejki oczekujacych na wstawienie ;)

Wołowina duszona w sosie jest przepyszna staje się krucha i rozpadaj±ca pod naciskiem widelca. Podana z kluskami i czerwon± kapust± jest od¶więtnym i pysznym obiadem - akurat na Walentynki :)






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne