Zrazy z wołowiny duszone w sosieSkładniki: 700 g wołowiny 3 z±bki czosnku ¶wieżo zmielony pieprz 2 listki laurowe 4 ziela angielskie 7 kulek jałowca 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 4-5 grzybków suszonych 8 ¶rednich pieczarek 2 ¶rednie cebule m±ka do zagęszczenie sosu - około 2 łyżek |
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w plastry grubo¶ci niecałego centymetra. Lekko rozbijamy i posypujemy pieprzem, obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem. Wkładamy do lodówki na cał± noc. Następnego dnia obsypujemy płaty wołowiny m±k± i obsmażamy z obu stron na oleju na dużym ogniu. Układamy mięso w dużym garnku - takim by dno było jak największe. Obieramy marchewkę i kroimy w słupki a seler w kawałki wielko¶ci około 4 cm. Wrzucamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, jałowiec, grzybki suszone i zalewamy 3 kubkami wody. Na patelni na której smażyli¶my wołowinę obsmażamy cebulę pokrojon± w pół-talarki. Dodajemy do mięsa i dusimy cało¶c około 60 minut. Pieczarki kroimy na ćwiartki i dodajemy do zrazów. Gotujemy jeszcze około 30 minut a na sam koniec zagęszczamy m±k±. Zrazy z wołowiny podajemy z kluskami ¶l±skimi i surówk± z czerwonej kapusty. Zrazy z wołowiny robiłam już jaki¶ czas temu - to kolejny przepis z kolejki oczekujacych na wstawienie ;) Wołowina duszona w sosie jest przepyszna staje się krucha i rozpadaj±ca pod naciskiem widelca. Podana z kluskami i czerwon± kapust± jest od¶więtnym i pysznym obiadem - akurat na Walentynki :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne